Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukanie w bazie trzech wartości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
VirgoPl
Witam ma problem mam oto takie zapytanie
  1. $Dane = 'SELECT * FROM baza WHERE Nick=\''.$Nick.'\' AND Wartosc=\''.$Wartosc.'\' AND Potwierdzenie=\''.$Potwierdzenie.'\'';
  2. $Sprawdzenie = mysql_query ($Dane) or die($Kontrola='2');

Teoria jest taka ze w bazie Powinno wyszukać czy jest w jednej linii to sa sama wartość która jest w zmiennych. Są 3 zmienne $Nick $Wartosc i $Potwierdzenie
Tak samo nazywają się kolumny w bazie danych.
W Bazie są również 2 inne kolumny jeśli to ma znaczenie.
W momencie gdy user poda nick wartość i potwierdzenie powinno nie wywołać zapisu do zmiennej kontrola liczby w.
W zmiennej kontrola wcześniej jest 1.
Więc ogółem zapytanie mysql_query ma wykonać się dla podanych danych i zostawiając zmienną kontrola nienaruszoną.
A w momencie gdy user poda niepoprawne dane ma wywalić Kontrola=2.
Niby wszystko wygląda ok ale coś nie działa bo zawsze zmienia mi kontrole na 2. Wie ktoś co może być nie tak ? Połączenie z bazą inne rzeczy pewniak że działa
nospor
Skoro dochodzi ci do DIE, znaczy ze zapytanie sie nie wykonalo poprawnie... wyswietl wiec blad zapytania a nie nic nie mowiące 2...

$Sprawdzenie = mysql_query ($Dane) or die(mysql_error());
VirgoPl
Kontrola = 2 jest potrzebna mi do wykonania procedury w przypadku gdy nie znajdzie wszystkich zmiennych w bazie w jednej linii.

1. $Dane = mysql_query ('SELECT Kolumna1,Kolumna2,Kolumna3 FROM baza WHERE Kolumna1=\''.$Zmienna1.'\' AND Kolumna2=\''.$Zmienna2.'\' AND Kolumna3=\''.$PZmienna3.'\'');
  2. $Sprawdzenie = mysql_fetch_row($Dane)or die($Kontrola ='2');

Tak to naprawiłem. Wcześniej nie wykonywało się ani to ani to nie wiadomo dlaczego możliwe że dlatego że nie wybrałem konkretnych kolumn.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.