Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Jak debugować ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Octobus
Mam pytanie, jak poza console.log() debugować JavaScript ? Chodzi o to że mam dość złożony skrypt uploadu obrazków, muszę go przerobić ale nie wiem gdzie jest wykonywany. Potrzebuję informacji jaki kod i z jakich plików jest wykonywany podczas moich akcji (wybranie pliku, klikniecie submit). Bardzo ciężko to znaleźć bo to Wordpress, plików jest od groma a elementy nie mają jasnego oznaczenia klasą bądź identyfikatorem. Pokazywanie wykonywanego kodu byłoby zbawieniem, ale nie wiem czy takie coś istnieje w ogóle (nie słyszałem), ewentualnie proszę o rady jak najlepiej debugować skrypty. Pozdrawiam
Crozin
Przeglądarki udostępniają debuggery JS: https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome...ript%20debugger
Octobus
To ja wiem że chrome ma konsole błędów, ale nie potrafie jej zmusić żeby pokazywała które funkcje aktualnie wykonuje i z którego pliku, np. jak kliknę na przycisk lub najadę myszką na jakiś obiekt. Czasem jest ponad 20 plików .js i nie wiadomo w którym szukać kodu którego chcemy znaleźć i zmienić :/
Comandeer
A sprawdzałeś tę zakładkę sources w dev tools i bawiłeś się breakpointami? IMO powinno starczyć
Octobus
Jeśli tyle wystarczy i w sumie nic innego nie ma to sprobuje, dzieki za pomoc. Pozdrawiam
PrinceOfPersia
mam wrażenie, że Chrome Dev Tools ma opcje, których szukasz, tylko nie dotarłeś do nich.

Cytat
To ja wiem że chrome ma konsole błędów, ale nie potrafie jej zmusić żeby pokazywała które funkcje aktualnie wykonuje i z którego pliku, np. jak kliknę na przycisk lub najadę myszką na jakiś obiekt.

tak. możesz ustawić breakpointy na eventy. Np. za każdym razem kiedy odpala się gdzieś na stronie onClick, możesz ustawić tak, żeby przerywał działanie programu i pokazywał ci w której funkcji znajduje się teraz. Możesz podejrzeć zmienne, oraz debugować (step-in, step-out różne inne bajery).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.