Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Grupy po przecinku i warunek if
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mezir
Witam, mam następujący problem, chciałbym zrobić warunek, który przykładowo wyświetlałby treść dla administratora, administrator ma ID grupy 2. Problem tkwi w tym, że użytkownik może posiadać kilka grup, a grupy są zapisywane po przecinku w bazie wygląda to tak "2, 3, 5, 10, 33, 11". Jak mam zrobić, warunke który będzie wyszukiwał tego jednego z wielu ID grupy?

Aktualnie wygląda to tak:

1. if($row['grupa'] == 2)
  2. {
  3. echo 'Wiadomość dla administratora.';
  4. }
Pyton_000
if(in_array(2, explode(',', $string)))
Mezir
Cytat(Pyton_000 @ 15.07.2015, 11:46:48 ) *
if(in_array(2, explode(',', $string)))

Dzięki!
Zrobiłem to tak i działa:
  1. if($row['grupa'] == in_array(2, explode(',', $row['grupa'])))
  2. {
  3. echo 'Dziala!';
  4. }

A powiedz mi jeszcze jak dodac kilka grup do warunku. Dajmy na to, że id grupy 2, 4, 7
Pyton_000
Ba nawet zadziała to:
  1. if('dupa' == in_array(2, explode(',', $row['grupa'])))
  2. {
  3. echo 'Dziala!';
  4. }

Nie dość że podałem Ci jak dokładnie sprawdzić warunek to Ty na dodatek nie potrafiłeś z tego zrobić copy/paste...

a jeśli chcesz sprawdzić kilka grup to:

explode + array_intersect
prz3kus
W nawiązaniu do przecinków też macie u siebie plage tych małych muszek zwanych przecinkami (jak wejdą za osolne monitora i ich trachniesz)? biggrin.gif
Mezir
Cytat(Pyton_000 @ 15.07.2015, 13:16:52 ) *
Nie dość że podałem Ci jak dokładnie sprawdzić warunek to Ty na dodatek nie potrafiłeś z tego zrobić copy/paste...
a jeśli chcesz sprawdzić kilka grup to:

explode + array_intersect

A mógłbyś podać przykład jak sprawdzać kilka grup?

P.S. Pierwszy przykład zastosowałem poprawnie, bo działa prawidłowo.
Pyton_000
W manualu masz przyłady.
Co do przykładu zastosowania, skoro uważasz że jest ok pomimo że nie jest to Twoja sprawa. Rób jak uważasz, ale potem nie przychodź z tym kodem że Ci nie działa i nie wiesz dla czego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.