Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Wysyłanie 20 000 emaili?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
starterrrrr
Witam.

Potrzebuje wysłac około 10 -20 tyś emaili. Prosze mi podpowiedziec jak to najlepiej zrobić, żeby nie zabić serwera.

Hosting mam na serwerze www.nq.pl tu gdzie to forum.

Emaile trzba dzielić na paczki? Jakie ilości emaili są optymalne? Czy olecicie jakas gotową klase do rozsyłania emaili?
freemp3
1. Jeśli puścisz wszystko na raz to serwer pewniakiem trafi na blacklisty. Podziel to na mniejsze paczki wysyłane np co 2-5 minut. Co do ilości to wszystko zależy od tego w jakim czasie chcesz się wyrobić no i oczywiście od tego ile wiadomości może zostać wysłanych w ciągu jednego okna czasowego.

2. PHPmailer
bobek358
Kiedyś musiałem wysłać 100 tys maili i to nie jest wcale dużo.
Robiłem to na serwerach az.pl
Wysyłka po 1000 maili co 5 min i wszystko ładnie przeszło.
Użyłem phpmailer.
m44
Są do tego usługi, takie jak: https://aws.amazon.com/ses/
starterrrrr
z
Cytat(freemp3 @ 3.08.2015, 14:54:04 ) *
1. Jeśli puścisz wszystko na raz to serwer pewniakiem trafi na blacklisty. Podziel to na mniejsze paczki wysyłane np co 2-5 minut. Co do ilości to wszystko zależy od tego w jakim czasie chcesz się wyrobić no i oczywiście od tego ile wiadomości może zostać wysłanych w ciągu jednego okna czasowego.

2. PHPmailer

ok dzieki, opczywiściechciąłbym jak najszybciej, ale tak, żeby nie zabić serwera.

Czy taką wysyłke nie lepije zrobić by np po 24 godzinie, kiedy ruch jest mniejszy?

Jak polecacie, każdy email wysyłac jako osobna funkcja mail(), czy za jednym razem od razu do kilku np za pomoca pola DW itp?
bobek358
Nie stosuj DW bo Twoi odbiorcy nie będa zadowoleni że ich adres dostało X innych osób.
w PHPMailer możesz podać adresy jako tablicę i to będzie dobre rozwiązanie.
sazian
po pierwsze nie używaj PHPMailer "bo jest fuj" tongue.gif jeśli już to użyj swiftmailer'a

pamiętaj że samo wysłanie to nie problem, problemem jest to że twoje serwery po takiej akcji prawie na pewno wpadną na listy spamowe. A jeśli to jest serwer współdzielony to pewnie po drodze zostanie zablokowane wysyłanie maili.

Wizyta na spam listach grozi Ci szczególnie jeśli jest to jakaś forma reklamy, a nie pożądana wiadomość

Jeśli chcesz wysyłać maile w takich ilościach dosyć często to masz dwie opcje:
1) skorzystanie z usług wyspecjalizowanych firm - wpisz "mailing" w google, na pewno coś ciekawego znajdziesz
2)mały serwer dedykowany z kilkoma adresami IP, jeśli jeden wpadnie na spam listy to na jakiś czas zmieniasz IP na kolejne
www.aukcje.fm
WItam,

Mam do tego system jak coś. Cron wysyła co określoną liczbę minut losową liczbę maili z losowego przedrostka z losowym opuźnieniem.
starterrrrr
Cytat(sazian @ 4.08.2015, 21:18:16 ) *
1) skorzystanie z usług wyspecjalizowanych firm - wpisz "mailing" w google, na pewno coś ciekawego znajdziesz

Jakie tam wyspecjalizowane firmy, napsiali skrypt, który wysyła co chwile po kilka emaili nie chce płacic im za to kupe kasy, firma nie przynosi kokosów.
sazian
a w takim sensie że maile przez nich wysyłane nie wpadają od razu do spamu
Pyton_000
http://www.mailgun.com/pricing
starterrrrr
Cytat(www.aukcje.fm @ 5.08.2015, 11:13:35 ) *
WItam,

Mam do tego system jak coś. Cron wysyła co określoną liczbę minut losową liczbę maili z losowego przedrostka z losowym opuźnieniem.

a co to za skryopt jest? mozna troszke wiecej info?

Zasada jest taka ,ze trzeba po prostu co pewien czas po trochu wysyłać kilka emaili?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.