Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Include nie działa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MESSIAH :)
Mam hosting na az.pl i ostrzegam przed tym gooownem oraz supportem od nich. Mam problem z subdomeną. Utworzyłem subdomene do testowania skryptów którą też zabezpieczyłem w pliku .htaccess orz .htpasswd. Nie wiem czemu nie działa mi include:

1. <?php
  2. echo $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'];
  3.  
  4. if (include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT']."/autoload1.php") == TRUE) {
  5. echo 'OK';
  6. } else {
  7. echo 'Błąd';
  8. }

W pliku autoload1.php mam klasę z funkcjami. Po odpaleniu tego kodu nie pokazuje się żaden błąd tylko jest on widoczny w error.log na serwerze. Co jest z tym nie tak?
kapslokk
1. Jakie masz chmody dla autload1.php
2. Czy $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']."/autoload1.php" na pewno kieruje do katalogu z subdomeną?
3. Jaki masz błąd w error.log ?
Pyton_000
Jeszcze się nie nauczyłeś włączania wyświetlania błędów?
Mówisz że masz błąd w error.log. Rozumiem że trzeba sobie wywróżyć...
Chmod dla pilków jest 644.
Tak $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].
Bład wygląda tak:
Cytat
PHP Fatal error: Class 'automatyczneLadowanie' not found in /folder/www/folder/folder/folder/folder/folder/xxx.site.pl/index.php on line 10
sazian
Cytat
Class 'automatyczneLadowanie' not found

hmm..... co to może oznaczać..... tak to musi oznaczać że include nie działa
Cytat
Warning: include(1): failed to open stream: No such file or directory in

Jak temu zaradzić?
nospor
Cytat
Mam hosting na az.pl i ostrzegam przed tym gooownem oraz supportem od nich
Tak na przyszlosc: staraj sie nie pisac takich rzeczy poki co, bo poki co sam ledwo ogarniasz podstawy i ich "gowniany" suport moze poprostu wynikac z faktu, ze nie kumasz co mowią wink.gif

Co do bledu:
include(1)
naprawde includujesz plik o nazwie 1? Bo z komunikatu bledu tak wynika tongue.gif
Cytat(nospor @ 18.08.2015, 18:25:43 ) *
Tak na przyszlosc: staraj sie nie pisac takich rzeczy poki co, bo poki co sam ledwo ogarniasz podstawy i ich "gowniany" suport moze poprostu wynikac z faktu, ze nie kumasz co mowią wink.gif

Co do bledu:
include(1)
naprawde includujesz plik o nazwie 1? Bo z komunikatu bledu tak wynika tongue.gif

Że co?questionmark.gif Kup sobie u nich hosting a sam zobaczysz. Jak chcesz to podrzucę tutaj korespondencje z nimi. Najlepszy jest u nich formularz kontaktowy: Podajesz Imię i nazwisko oraz email i zaznaczasz opcje "tak jestem waszym klientem" a pierwszą odpowiedź jaką od nich otrzymujesz to pytanie "Proszę podać swoje ID czyli nickname podany przy rejestracji" Więc jak można mieć dane osobowe w bazie danych i prosić o podanie ID kiedy ktoś podał wszystkie dane w formularzu kontaktowym? Jest to podejście ala gimnazjum! No to jeszcze nic ostatnio na odpowiedź czekałem [owacje na stojąco] aż 12 dni smile.gif Super podejście do klienta!!!

Nie nie includuje żadnego pliku o nazwie 1 tylko dodałem do pliku:
  1. ini_set('display_errors', 1);
nospor
W komunikacie bledu masz podana dokladnie linie i plik w ktorej jest blad. Pokaz go nam, potem pogadamy wink.gif
Już działa usunąłem 1 z nazwy pliku. Czy nazwy plików nie mogą zawierać cyfr?

Błędy wywala mi w tej linijce:
  1. if (include 'autoload.php' == TRUE) {
  2. echo 'OK';
  3. } else {
  4. echo 'Błąd';
  5. }
nospor
Moga zawierac, ale jak ktos zle wpisuje.... Pokaz DOKLADNIE kod przed poprawieniem, to powiemy ci czemu nie dzialalo smile.gif
viking
Zobacz dokumentację include, przykład 4.
Ten kod w ogóle nie działa:
  1. if (include 'autoload1.php' == TRUE) {
  2. echo 'OK';
  3. } else {
  4. echo 'Błąd';
  5. }

Najdziwniejsze jest to że ten kod:
  1. include 'Autoload1.php';

wczoraj nie działał taksamo jak:
  1. echo 'hello';

nie chciało z początku działać i dopiero za którymś tam razem zadziałało. Dziwne. Chyba że PHPStorm tutaj coś zawinił np: przesłał plik z opóźnieniem na serwer?
viking
Zacytuję bo chyba nie czytałeś
  1. <?php
  2. // won't work, evaluated as include(('vars.php') == TRUE), i.e. include('')
  3. if (include('vars.php') == TRUE) {
  4. echo 'OK';
  5. }
  6.  
  7. // works
  8. if ((include 'vars.php') == TRUE) {
  9. echo 'OK';
  10. }

Inna sprawa że include nie zwraca true.
Faktycznie teraz działa. Miałem to z innego źródła.
nospor
W ogole wywal te IF dla include... przeciez to jest bez sensu.
Wiem dałem je tylko aby sprawdzić czy działa include.
nospor
Do sprawdzania czy include dziala są albo logi albo bezposrednie wyswietlanie bledu a nie IF.
Niestety w logach nie było żadnego info o błędzie include tylko był sam błąd iz nie może znaleźć danej klasy. Dlatego użyłem if.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.