Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Wyświetlanie listy z MySQL bez powtórzeń.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Giluś
Hej,

Robię taką niewielką listę aktywności dla użytkownika i na każdej podstronie wysyłam do MySQL'a insert z danymi jaka podstrona + data + id usera i teraz chciałbym sobie w panelu admina wyświetlić wszystkich użytkowników gdzie mają zapisaną ostatnio pozycję, standardowo robię sobie "SELECT * FROM `logs` ORDER BY `logs`.`data_log` DESC", no ale dostaję wszystkie wyniki jak teraz zrobić jakiś warunek aby wyświetlił się jedynie 1 wynik dla 1 użytkownika ?

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje za pomoc smile.gif
frankiejojo
a coś takiego jak select distinct znasz?
Giluś
No OK było by super gdybym chciał wyświetlać jedynie 1 wartość (Np.: NICK) ale potrzebuje wyświetlić jeszcze DATA i wówczas ciągle mi się powtarzają te dane wink.gif
kapslokk
GROUP BY ?
Giluś
Nie wiem, nie mogę sobie jakoś poradzić z tym..
kapslokk
SELECT * FROM `logs` GROUP BY id_usera ORDER BY `logs`.`data_log` DESC
Giluś
Ok Dzięki bardzo smile.gif, działa już mniej więcej tak jak chcę, ale pojawił się nowy myślę mały błąd..

Błędnie sortuje wyniki według GROUP BY, ponieważ bierze tą wartość najstarszą, a nie najnowszą do wyświetlenia dla danej wartości, można to jakoś zmienić ?
frankiejojo
Zamiast desc daj asc albo wykasuj desc ja wolisz
Giluś
Ale wtedy sortują mi się te wyniki ogólne już po usunięciu tych duplikatów..

A ja chcę najpierw przesortować je od najstarszego do najnowszego, a później usunąć wszystkie duplikaty i aby została data najnowsza dla każdego użytkownika.
bobek358
W selekcie wypisz kolumny jakie pobierasz i przy dacie daj MAX(data) i powinno działać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.