Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Funkcja SQL obejmująca dwie tabele
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
KR2615
Mam sobie bazę która składa się z dwóch tabel, powiedzmy rekordy i rekordy.all. W rekordy mam informacje o ok. 20 rzeczach, w rekordy.all ok 120 wpisów, obejmujacych juz te nieaktualne. Chciałbym aby modyfkując lub dodając coś do rekordy, zmiany dotyczyły także rekordy.all. Jaką funkcję SQL należy do tego stworzyć? Pewnie to prościzna ale ja mistrzem w mysql nie jestem.
nospor
A mozesz napisac skad pomysl na tak "dziwną" kombinowaą strukture? Czemu poprostu nie masz jednej tabeli tylko rozbijasz to na dwie?
KR2615
Bo często przeglądam ją w phpmyadminie - ja jako człowiek i po prostu łatwiej mi się operuje na niej mając tylko 20 a nie 120 wierszy.
nospor
To zes teraz pojechal normalnie po bandzie.... smile.gif Sam sobie krzywde robisz takim kombinowaniem.

ps: zdajesz sobie sprawe, ze mozesz ustalic limit wyswietlanych rekordow?
viking
I napisać widok który będzie zawierał "ludzkie", specjalnie dla Ciebie wybrane wartości?
KR2615
Przerabiałem już widok - nie spełniał moich oczekiwań. Może zamiast obchodzić problem na około podpowiecie, jak stworzyć taką funkcję, o ile w ogóle się da?
nospor
Cytat
Może zamiast obchodzić problem na około podpowiecie
Ale to nie my obchdozimy problem na okolo tylko ty. To ty bez sensu komplikujesz sam sobie zycie i to bez zadnego powodu smile.gif

Ograniczyc sobie wyswietlanie rekordow i juz, nie zakladaj kolejnej tabeli bo źle ci sie cos oglada...
kapslokk
Cytat(nospor @ 26.08.2015, 14:28:06 ) *
Ale to nie my obchdozimy problem na okolo tylko ty. To ty bez sensu komplikujesz sam sobie zycie i to bez zadnego powodu smile.gif

Ograniczyc sobie wyswietlanie rekordow i juz, nie zakladaj kolejnej tabeli bo źle ci sie cos oglada...

Imo programista powinien zaglądać do bazy tylko w przypadku jeśli chce sprawdzić czy ma tam prawidłowe dane itp. Do przeglądania można sobie napisać nawet na szybko jakiś skrypt...

Co do samego pytania ... musisz sobie napisać procedure, którą będziesz wywoływał. Ale to i tak bez sensu ^^.

@nospor
;] być może przebiłem, wyjaśnij mi tylko dlaczego smile.gif na przyszłość będę mądrzejszy.
Nie wyobrażam sobie po prostu przeglądania jakiejś dużej bazy z dużą ilością relacji przez konsole mysql'a czy phpMyAdmina. Owszem byle pierdołę można sobie sprawdzić na szybko selectem, ale jeżeli chcemy przeglądać jakieś dane kilka razy i załóżmy końcowy wynik to select z 5 joinami - to albo robimy widok, albo jakiś skrypt który pozwala mi na filtrowanie i wszystko co mi bedzie potrzebne.
nospor
Cytat
Imo programista powinien zaglądać do bazy tylko w przypadku jeśli chce sprawdzić czy ma tam prawidłowe dane itp. Do przeglądania można sobie napisać nawet na szybko jakiś skrypt...
@kapslokk zastanawiam sie wlasnie czy juz przebiles autora tematu czy sie tylko z nim zrownales wink.gif
vokiel
Wystarczy Ci jedna tabela rekordy, w której dodajesz kolumnę active (wartości 0 lub 1).
Dla tych wybranych 20 wierszy ustalasz wartość 1, reszta na 0.
Wchodzisz phpadmina i pokazujesz wiersze gdzie active = 1 i gotowe.
nospor
@vokiel, ale po co?questionmark.gif? Koles chce zamiast 200 rekordow widzies 20... To kto mu broni ustawic limit wyswietlanych rekordow? Przeciez w PMA to sie robi bez zadnego problemu. Po co ma sobie komplikowac zadanie przez tworzenie dodatkowej tabeli czy dodatkowej kolumny tlyko po to, by zamiast 200 rekordow wyswietlic 20 ostatnich?

@kapslokk ja sobie tez nie wyobrazam korzystac z PMA. Dlatego uzywam SQLYoga tongue.gif
Ale to nie zmienia faktu, ze do bazy zaglada sie czesciej a nie tylko po to by sprawdzic czy mam tam poprawne dane. Nie wyobrazam sobie np. bym mial pisac skrypt php tylko po to, by sprawdzic jakies tam dane, ktore aktualnie mi sa potrzebne a wczesniej tego nie mialem obsluzonego w php... Cos co moge zrobic w 10 sekund przez zapytanie nagle urasta do pisania skryptu php... nie sadzisz ze to lekka przesada?
Poza tym do bazy zagladam wiele razy spowodu roznych sytuacji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.