Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z mysql 4.1.7 i php 4.3.10
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
hcrusher
Witam!
Mam problem: Postanowiłem rozpocząć swoją przygode z php i mysql-em. Zainstalowałem sobie wersje odpowiednio jak w temacie. Do tego Apache 2.
W książce, którą się wspomagam znalazłem nastę pujący skrypt do łączenia się z bazą danych:

<?php # Skrypt 5 - mysql_connect

// Ten plik zawiera informacje niezbędne do uzyskania dostępu do bazy danych. Ustanawia on także poł&plusmn;czenie z serwerem MySQL i dokonuje wyboru bazy.

// Umieść w stałych informacje potrzebne do nawiązania połączenia z bazą.
DEFINE ('DB_USER', 'moja nazwat');
DEFINE ('DB_PASSWORD', 'moje hasło');
DEFINE ('DB_HOST', 'localhost');
DEFINE ('DB_NAME', 'moja baza');

// Nawiąż połączenie i wybierz bazę danych.
$dbc = @mysql_connect (DB_HOST, DB_USER, DB_PASSWORD) OR die ('Nie mogłem połączyć się z MySQL-em: ' . mysql_error() );
@mysql_select_db (DB_NAME) OR die ('Nie udało mi się wybrać bazy danych: ' . mysql_error() );
?>

Tworząc taki skrypt i uruchamiając go otrzymuję następujący komunikat:

"Nie mogłem połączyć się z MySQL-em: Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client"

Jestem początkujący w tym temacie, więc nie za bardzo wiem, co stanowi problem.
Proszę o pomoc smile.gif
crash
Taki temat juz był. Jeśli chcesz używać MySQL 4.1.x musisz zainstalować PHP5. Jeśli masz starsze php jesteś skazany na MySQL 4.0.x
czachor
Spróbuj z dopisaniem na końcu w my.ini:
old_passwords

http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/Old_client.html
hcrusher
Hej, dzięki za odpowiedzi biggrin.gif Rzeczywiscie, po zastosowaniu sie do powyzszych porad moj w/w skrypcik dziala w porzadku. Teraz go zastosuje do moich dalszych potrzeb. W razie czego bede pytal dalej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.