Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] - pobranie danych do furularza w oparciuo wyszukiwarkę
Forum PHP.pl > Forum > PHP
arlid
Witajcie. Czy jest możliwe zrobienie czegoś takiego. Mam w formularzu pola dotyczące klienta (imię, nazwisko itd.) . Wszystko jest proste, jednak klienci mogą się powtarzać (już wcześniej zostali wpisani). Czy da się jakoś uzyskać następujący efekt. Otwieram okno popup, w którym mam listę klientów w formie tabeli, jednak z kolumn to powiedzmy checkbox lub radio. czy da się pobrać do tego formularza w jakiś sposób dane zaznaczonego klienta? Myślałem pobrać jakoś ID i wtedy dobrać resztę, ale nie mam pomysłu jak za to się zabrać w ogóle. Druga opcja nad jaką myślałem jest inna. Obecnie w formularzu jest auto uzupełnianie podpowiedziami z bazy danych. Może jakoś "dopełnienie" pozostałych pól za pomocą pobranej z bazy danych wartości jak np. nadanego numeru klient, jeżeli ktoś taki jest już wpisany? Lub właśnie podanie numeru klienta i w ten sposób pobranie tych danych. Dzięki za jakieś podpowiedzi. Pozdrawiam.
Tomplus
Jak masz w bazie dane klientów, to po ID (numer klienta, telefon, email) można to zrobić. Jednak pewnie chcesz po prostu kliknąć na danego klienta i aby odrazu się pojawiło.

Możesz wykorzystać AJAX albo samo JS. W każdym razie, tworząc stronę z formularzem dodajesz listę klientów jako tabelę w skrypcie JS i podczas wywołania, to JS automatycznie będzie uzupełniać na podstawie ów danych.
A w przypadku AJAX, odwołujesz się do pliku .php i dostajesz konkretne informacje po wykonaniu zapytania, które też uzupeniają formularz.

Jeszcze jest inny sposób, tez z wykorzystaniem JS, ale nie koniecznie.
Wpisujesz np. nazwisko klienta, albo jego telefon(nazwisko, i inne) a potem klikasz na jakiś pomocniczy guzik: Pobierz dane i pobiera dane klienta które pasują do danego wyrażenia, uzupełniając formularz.

arlid
Trzeci sposób wydaje się być ok. Dodałoby się jedynie jakiś monit na wypadek, gdyby danego użytkownika nie byłoby w bazie. Temat do poczytania, bo zapewne nie jest to kilka linijek kodu smile.gif Dzięki za rozjaśnienie sytuacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.