Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ilość tabel w jednej bazie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
ToPeR
Witam

Tworzę właśnie system statystyk i wymyśliłem sobie, że dla danego usera, który bedzie używał statystyk, stworzę w bazie 4 tabele, w których będą zmienianie dane.
tabele będą mieć niewiele rekordów: max 100 rekordów.
i teraz się tak zastanawiam, jakbym miał 500 userów, to będzie 2000 tabel w jednej bazie o nazwie: staty.

Jak waszym zdaniem to wpłynie na wydajność bazy MySQL ? :roll2:
kszychu
IMHO wygodniej jest trzymac wszystkich userów w jednej tabeli.
ToPeR
No właśnie chciałem tego uniknąć, bo przypuścmy przy tych 100 rekordach na jednego usera, a userów 500 to mamy 50000 rekordów,
mysql - już zaczyna się pocić, jak kluczem jest ID a nie ID_usera.
biggrin.gif
mhs
Cytat(ToPeR @ 2005-01-03 13:26:04)
mysql - już zaczyna się pocić, jak kluczem jest ID a nie ID_usera.
biggrin.gif

co zaczyna sie? odpowiednio pozakladane indeksy i IMHO mnie powinno byc okey...
sf
Ja sądze, że bardziej będzie się pocił mysql gdy będzie musiał wyciągać dane z każdej tabeli osobno winksmiley.jpg Zbuduj zapytanie, które wyciągnie 100 nazw użytkowników, którzy mają wiek poniżej 20 lat.
ToPeR
To może inaczej:

Jak rozplanowalibyście w bazie taki system jak MyStat
dla wielu użytkowników(witryn) - w momencie, gdy macie ograniczenie do jednej bazy ?

oczywiście nie potrzebuję szczegółów, tylko pobierznie, jak Wy byście to rozplanowali ?
NuLL
Widzialem już b. duże cyfry przy indeksach rekorów na moim intranetowym serwerku: koło 1,5 miliona było i nie było aż tak żle doszedłem do wniosku bo napisaniu benchmarka w php.

MySQL dość dobrze sobie radzi z dużą ilością rekordów w tabeli
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.