Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Ustawienia "systemu"
Forum PHP.pl > Forum > PHP
arlid
Witajcie. Musze zrobić proste ustawienia systemu. Przykładowo możliwość wyłączenia rejestracji. Wszystko wydaje się mi na pozór proste. Chciałbym stworzyć powiedzmy zmienną "register_off" typu boolean lub 0/1 i sprawdzać jej wartość podczas wczytywania pliku register.php. Widzę to wykonanie właśnie w taki sposób. Niestety nie wiem jak to do końca osiągnąć. Mam stronę ustawień powiedzmy settings.php i tam checboxy , które chciałbym, by pobierały zawartość aktualnego ustawienia. Tylko jak to zrobić i skąd brać wartości tych zmiennych. Pomysły mam dwa:

Pierwszy z nich
Zachować te zmienne w pliku .ini coś na wzór:
  1. ; Przykładowe dane ustawień
  2. register_off = true

I pobierać je na przykład tak:

1. <?php
  2. $ustawienia = parse_ini_file('config.ini');
  3. var_dump($ustawienia );
  4.  
  5. echo '<p>Rejestracja (opcja): '.$ustawienia ['register_off'].'</p>';
  6. ?>

Tylko, że tutaj po każdej zmianie musiałbym od nowa pobierać "wartość" (checked bądź nie) checkboxów i "nadpisywać" cały plik nową zawartością prawda?

Drugi sposób
Stworzenie tabeli w bazie SQL powiedzmy Settings, gdzie będę trzymał w kolumnach poszczególne parametry. Tutaj jednak wydaje mi się to bardziej złożone i trudniejsze do wykonania. Nie wiem za bardzo jak to mógłbym osiągnąć. Skryptem, który wszystko pobiera na raz i ładuje do zmiennych $_SESSION?

Może to w ogóle jakoś inaczej się "robi"? Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam smile.gif
Pyton_000
Baza danych + cache
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.