Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt liczący ceny
Forum PHP.pl > Forum > PHP
blackstone
W ramach ćwiczeń z PHP piszę swój mały skrypt liczący ceny i...na razie nie udało mi się go stworzyć smile.gif . Lubię się głowić nad takimi wyzwaniami ale mam ograniczoną ilość czasu
na takie ćwiczenia więc zapytam - jak działa mechanizm liczący ceny wybranych produktów ? Proszę o ogólne sugestie, niekoniecznie sam kod a jeśli już to ogólny ( chodzi oto
by załapać zasadę działania mechanizmu)

Ogólne założenie jest takie że klient wybiera sobie klikając w checkbox-y które produkty chce kupić. Następnie gdy chce je zamówić skrypt liczy ich sumę a ceny tych produktów pobiera z bazy danych sql.
Ja osobiście próbowałem wykonać to w ten sposób że w klikniętych checkbox-ach zapisane są takie same nazwy produktów jak w bazie danych, po kliknięciu
za pomocą pętli while każda jedna zmienna -do której została przesłana nazwa produktu ze zmiennej POST- służy jako parametr do stworzenia obiektu który poda mi z bazy te ceny a jakoś zsumuje (może za pomocą
kolejnej pętli). Coś jednak wydaje mi się że się pogubiłem i znalezienie rozwiązania zabierze mi trochę cennego czasu, tak więc proszę o pomoc smile.gif Z góry dzięki za nią, pozdrawiam smile.gif .
markuz
Może zamiast nazwy w tych checkboxach przechowywać ich ceny? I po kliknięciu po prostu je dodawać/odejmować. Tylko pamiętaj żeby cenę obliczać po stronie serwera ponownie, a nie brać pod uwagę ceny z tych checkboxów (łatwo ją zmienić).
JanuszPHP
zapisujesz zamowienie z unikalnym id i sumujesz w bazie SUM(cena) i grupujesz group by zamowienie_id
blackstone
Dzięki za obydwa odpowiedzi. Pomogliście smile.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.