tomiozo
19.10.2015, 10:32:51
Cześć, pracuje parę lat w IT, gdzie częściowo zajmuje się programowaniem w PHP, praca już mnie na maxa nudzi, za psie pieniądze, monotonia, brak stabilności, zero uznania itd.
Jedyna radość to pisanie kodu, więc postanowiłem, że pójdę w tym kierunku.
Przeglądam właśnie oferty pracy i często znajduje zapis w stylu: "Znajomość dowolnego frameworka MVC".
Czy ktoś wytłumaczy mi po co pracodawcy np. 10 pracowników, gdzie każdy zna inny framework?
phpion
19.10.2015, 10:46:00
Znając jakikolwiek framework możesz bardziej bezboleśnie przejść na inny. Zasada działania większości z nich jest bardzo zbliżona. Ja jestem doskonałym przykładem. Przez lata programowałem w Kohanie. Otrzymałem ofertę pracy przy projekcie opartym na ZF1, jako wymóg też podawano znajomość dowolnego frameworka. Z ZF1 nigdy nie korzystałem, kompletnie go nie znałem. Po 2 tygodniach obeznania z projektem byłem w stanie pisać nowe moduły do aplikacji i sprawnie poruszać się po ZF1. No i tak już nieco ponad 2 lata
PrinceOfPersia
19.10.2015, 11:31:26
Można to rozszerzyć na znajomość "dowolnego języka programowania". Jeśli znasz jeden język, nauczysz się drugiego szybciej. Najlepiej jeśli znasz kilka języków programowania i parę paradygmatów (strukturalny, obiektowy, funkcyjny etc.). Wtedy nowego języka nauczysz się w kilka dni, czy nawet godzin czasami.
Najgorszą bolączką jest dowiedzieć się, czym tak na prawdę jest MVC i zacząć go używać. Jak znasz już jeden framework, to znaczy że przeszedłeś już przez to, i będziesz musiał jedynie przesiąść się najwyżej na coś innego.
tomiozo
19.10.2015, 14:57:00
Z frameworków nie korzystam, używam MVC ale pisząc od deski do deski z palca posiłkując się jakimś template enginem.
Miałem bardziej nadzieję, na odpowiedź sugerującą, że to raczej nie jest wymaganie konieczne

Nie mniej jednak, od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie Laravel, więc czas się przysiąść.
undefinedman
19.10.2015, 23:40:59
php i mvc, a to dobre...
PrinceOfPersia
20.10.2015, 00:42:57
@up. nie widzę w tym nic śmiesznego. Wzorzec to wzorzec, niezależnie od tego, w jakim języku go zaimplementujemy.
undefinedman chyba zatrzymał się na epoce kamienia łupanego i php 4.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.