Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzenie schematu bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kolesg
Witam tworzę bazę danych do serwisu www. Baza ma zawierać informacje o studentach, wykładowcach. Student bedzie mógł zobaczyć jakie oceny otrzymał i z jakiego przedmiotu oraz jakich dokonał wpłat. Wykładowca natomiast będzie mógł dodawać i edytować oceny. Stworzyłem następujący schemat bazy: link. Czy może mi ktoś powiedzieć czy jest dobrze lub co należy zmienić?
nospor
Znasz jakis inny typ danych procz varchar(45) oraz int(11) ?
kolesg
Przecież użyłem też innych.
nospor
tak, w 2% przypadkach, gdzie nie dalo sie wepchnac wyzej wymienionych.... wink.gif
kolesg
To pozmieniam typy danych, ale głównie interesuję mnie to czy ten schemat ma jakikolwiek sens.

Pyton_000
student, wykładowca bym połączył i dodał tylko identyfikator is_student 1|0

nospor
Nie ogarniam tabeli kierunek. Wynika z niej, ze kierunek moze miec tylko jednego studenta

To samo ocena. Wynika z niej, ze ocena jest przypisana do przedmiotu, a ja zawsze sadzilem ze ocena jest przypisana do studenta i przedmiotu
kolesg
Wprowadziłem zmiany o których mówiłeś: link. Czy teraz jest w porządku? Jeżeli nie to co mam poprawić?
nospor
Po co tworzysz oddzieln tabele na oceny? Przeciez ocena to tylko wartosc 4.5, 3, itd... Po co na to oddzielna tabela ktora nic nowego nie wnosi?
kolesg
No, ale z jednego przedmiotu może być kilka ocen
nospor
No dobrze. Nadal sie pytam po co do tego oddzielna tabela na ocene?

ps: ja nie mowie o tabeli przedmiot_oceny. Ja mowie o tabeli oceny.

W tabeli przedmiot_oceny zamiast idoceny czemu nie przechowujesz wartosci oceny? zamiast tego trzymasz tam ID oceny, a tabela oceny ma tylko wartosci 4.5, 3 itp... Lekki przerost formy nad trescia
kolesg
Myślę, że teraz wszystko gra Link
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.