Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pojemność rekordów SQL w praktyce
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
blackstone
Tworze stronę internetową na której artykuły mają być zapisane w bazie danych i zastanawiam się jak mam to wykonać w praktyce. Chcę zapytać o dwie rzeczy :

1 ) Ile maksymalnie znaków może pomieścić jeden rekord bazy SQL ?
2) Co mogę zrobić jeżeli okazałoby się że artykuł zawiera więcej znaków niż jest w stanie pomieścić rekord w bazie danych ? Czy moge jakoś za pomocą jakiś komend PHP , SQL sprawić by automatycznie podczas dodawania artykułu jego treść została podzielona na kilka rekordów a potem łącznie (jako całość) zczytana z bazy danych, lub cokolwiek innego by nie przejmować się tym że tekst będzie za długi i będą problemy z jego >> INTEGRALNYM<< zapisem oraz odczytem ?

Pierwszy raz tworzę taki projekt a moja wiedza o bazach SQL i ich współpracy z PHP nie jest obszerna, więc nie mam żadnego wyborażenia jak to rozwiązać. Prosze o sugestie. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi smile.gif
nospor
manual mysql -> typy danych -> a bedziesz widzial ile kazdy z typow moze pomiescic danych
Pyton_000
Kod
LONGTEXT | 4,294,967,295 (232−1) bytes =  4 GiB

Starczy? biggrin.gif
viking
Jeszcze odpowiadając na 2. Normalna baza sypnie wyjątkiem
  1. CREATE TABLE test.test
  2. (
  3. id serial NOT NULL,
  4. nazwa character varying(10),
  5. CONSTRAINT test_pkey PRIMARY KEY (id)
  6. )
  7. WITH (
  8. OIDS=FALSE
  9. );
  10.  
  11. INSERT INTO test.test(nazwa) VALUES('aaa');
  12. -- Zapytanie zostało wykonane: dotyczyło jednego wiersza, w czasie 32 ms.
  13. INSERT INTO test.test(nazwa) VALUES('aaa1234567890');
  14. -- BŁĄD: wartość zbyt długa dla typu znakowego zmiennego (10) Stan SQL: 22001

W mysql różnie to bywa wink.gif Strict mode chyba wymuszał ale już nie pamiętam. W innnym wypadku po porstu ucinał do długości nie przejmując się że dane są niepełne.
W przypadku przechwycenia błędu transakcja jest cofana. Duże pola mogą pomieścić około 1GB danych - w zależności od systemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.