Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dobry (!) polski system portalowy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
NuLL
Witam wszystkich,

Od dość dawna w mojej głowie siedział pomysł winksmiley.jpg stworzenia polskiego systemu portalowego(w skrócie PSP) o bliżej nieokreslonej jeszcze nazwie. Patrząc na to czym jest jPortal(?) i inne systemy stworzone przez Polaków trochę chce mi się płakać. Owszem są strony wspacia, ktoś modyfikuje php-nuke'a i inne tego typu przedsięwzięcia, ale jakoś nie ma w tym nic innowacyjnego, nowego.

Czy byliby jacyś chętni do tego przedsięwziecia questionmark.gif

W tym topicu chodzi o jakąś wymiane zdań nt. temat i wasze propozycje co do samego systemu.

Moje propozycje
-> Kod w pełni obiektowy
-> Czy framework ?- do ustalenia.
-> PHP_4 vs. PHP_5 - nie wiem co, szybkośc pojawiania się się piątki na serwerach troche przestrasza, z drugiej storny większość z Nas nie zna jego tak dobrze jak PHP_4, więc proponuje czwórkę wstępnie(moj admin upgradowal php o jedna dziesiątą ale nie na piątkę)
-> Dowolne skórki
-> Własny layer baz danych
-> Własny system szablonów oparty na natywnym php o składni jak SMARTY aby można było łatwo podmienić - ten na natywnm będzie działał szybciej, ale od osoby konfigurującej sobie system będzie wymagał min. znajomości php.
-> .... questionmark.gif Może Wy questionmark.gif

Czekam na propozycje, opinie i uwagi.

Jeśli się ułoży praca zaczniemy w lutym, gdyż dla wielu styczeń jest przeklętym miesiącem - stoworzymy jakiś sensowny projekt - ustalimy kto co robi.

Jeślio administracja pozowoli traktujcie ten topic jako dyskusje o tym właśnie winksmiley.jpg

Pozdrawiam i licze na odzew smile.gif
bregovic
Nie żebym coś pomógł, bo szkoła strasznie dobija, ale parę wniosków:
Cytat

IMO nic innego niż framework nie ma żadnej przyszłości.
Cytat
-> PHP_4 vs. PHP_5 - nie wiem co, szybkośc pojawiania się się piątki na serwerach troche przestrasza, z drugiej storny większość z Nas nie zna jego tak dobrze jak PHP_4, więc proponuje czwórkę wstępnie(moj admin upgradowal php o jedna dziesiątą ale nie na piątkę)

PHP5 idzie dość szybko, a zalety tej wersji są ogromne.

Cytat
-> Własny layer baz danych

To nie ma sensu, biorąc pod uwagę ilość istniejących rozwiązań, jak i fakt że bardzo niedługo (5.1.0) pojawi się PDO, który będzie dystrybuowany standardowo z php.
Cytat
-> Własny system szablonów oparty na natywnym php o składni jak SMARTY aby można było łatwo podmienić - ten na natywnm będzie działał szybciej, ale od osoby konfigurującej sobie system będzie wymagał min. znajomości php.

Po co? Po co wyważać wielokrotnie otwarte drzwi?

Podsumowywując, IMO nie ma co brać się za pisanie CMS'a. CMS'y pisze się w parę dni - a potem dzieci mogą tworzyć 'dynamiczne' strony. To co jest potrzebne, to dobry, prosty framework oparty o moduły, na którym zbudować będzie można każdą aplikację.
invx
w pare dni .... ja koduje juz 2 rok ...
Marusz
Cytat(invx @ 2005-01-11 11:08:51)
w pare dni .... ja koduje juz 2 rok ...

Wszyscy czekamy z niecierpliwoscia na rezultaty...
invx
bardzo smieszne biggrin.gif:D:D:D:D:D
Sh4dow
Pozwolsobie wyrazic moje uczucia.
LOL ! withstupidsmiley.gif blink.gif guitar.gif sleepysmiley03.gif tiredsmiley.gif sadsmiley02.gif
Nie mam nic przeciwko pisaniu takich rzeczy. ale widze tendencje ze projekt zazwyczaj sie rozpoczyna ponad pol roku. Cos ala Nemesis-system (czy nemezis, nie wiem jak nazwali) ciekawe czy juz ruszyli tongue.gif
Jedynie Open Power Borad chyba jako jedyny cos robi.

Zycze powodzenia i rozczaruj mnie i zrob cos. Rkingsmiley.png
bela
Cytat(Sh4dow @ 2005-01-11 20:16:28)
Jedynie Open Power Borad chyba jako jedyny cos robi.

Zycze powodzenia i rozczaruj mnie i zrob cos.  Rkingsmiley.png

opb robi troche, aczkolwiek stosunkowo wolno biggrin.gif zreszta mozna nasze repozytorium zobaczyc

co do propozycji nulla to radze zaopatrzyc sie w :
  • dobrych ludzi
  • duzo czasu
  • duzo wyrozumialosci biggrin.gif
a co do konkretow
Cytat

framework to podstawa, bez niego nie ma sensu

Cytat
-> PHP_4 vs. PHP_5

oczywiscie 5 smile.gif

Cytat
-> Dowolne skórki

skorki czy szablony ?

Cytat
natywnym php

oswiec mnie co to za cudo dry.gif
Ociu
Cytat
ale widze tendencje ze projekt zazwyczaj sie rozpoczyna ponad pol roku.

I planowanie drugie pół roku...
NuLL
Tak jak tu niektórzy pisza wydaje mi się, że mają strasznie ambicje: framework,php5 itd itp. Czemu brać się za coś czego nie skończymy - może coś prosteszego co będzie miało finalizację? Rozumiem każdy ma ambicje, ale po co do cholery zabierać się za coś cos spali na panewce na samym początku, kiedy nie widząc efektów ludzie stracą zapał do pracy questionmark.gif bo tak jest kiedy pisze się jądro, bibloiteki itp

Bela_666:
Skórki, szablony - skórki pozwalają na calkowitą zmianę wygladu jeśli chodzi o całośc strony, szablon definiuje jak jest osadzony artykuł, jak wygląda link w download'zie....

Natywny php: Czemu tworzyć kolejną wartswę abstracji jaką towrzy np. SMARTY skoro można zastosować podstawowe elementy php questionmark.gif foreach, echo - tego mozna nauczyć każdego. smile.gif
bela
Cytat(null @ 2005-01-11 21:15:43)
bo tak jest kiedy pisze się jądro, bibloiteki itp

jak bedziesz miec inaczej to bedziesz miec g... a nie Dobry Polski System Portalowy

Cytat
tego mozna nauczyć każdego.

co do tego mam watpliwosci winksmiley.jpg

poza tym odrozniajcie czy wy chcecie sp czy cms mad.gif
Ace
Cytat(Sh4dow @ 2005-01-11 22:16:28)
Cos ala Nemesis-system (czy nemezis, nie wiem jak nazwali) ciekawe czy juz ruszyli tongue.gif

Bardzo smieszne shadow ;p wszyscy turlamy sie ze smiechu po ziemi tongue.gif Wszystko w swoim czasie, ciezko jest zorganizowac grupe ludzi do pracy. Poza tym dochodza takie aspekty jak brak czasu, czy checi przez niektorych ludzi, ale to wszystko da sie zorganizowac - potrzebny jest czas.

null, co masz do jPortal ? Najlatwiej krytykowac. Wedlug mnie jesli bylby taki pozalsie boze to ludzie nie korzystaliby z niego, a jednak sa serwisy ktore stoja na jPortal. Zrob cos daj do oceny, zobaczymy jak tobie pojdzie, moze w koncu jakis polak wybije sie z czyms dobrym.
bela
Cytat(Ace @ 2005-01-11 21:46:19)
a jednak sa serwisy ktore stoja na jPortal

a nawet ok 1000 wg jaca
kubatron
Chciałbym zaznaczyć że Nemesis-System, nie będzie poprzestany na rozmowach lecz przejdźiemy do pisania. Narazie potrzebujemy czasu na zoorganizowanie dobrego zebrania, by omowić najważniejsze aspekty naszego systemu. Zaniedługo powinna się ukazać strona główna Nemesis-System, jako pomysłodawca jak i organizator dopilnuje by projekt wypalił i polska miała coś dobrego smile.gif
I prosze by nie mówić że projekt nie ruszy albo coś złego o nim bo Dev-Nemesis wiedzą swoje.
kszychu
Cytat(kubatron @ 2005-01-12 12:18:35)
Narazie potrzebujemy czasu na zoorganizowanie dobrego zebrania, by omowić najważniejsze aspekty naszego systemu.

"No dobrze, ale jakąmetodą wybierzemy metodę głosowania?" /Rejs/
scanner
Cytat(kubatron @ 2005-01-12 13:18:35)
polska miała coś dobrego smile.gif

Polakom gratulujemy ......

Cłopaki, żeby choć jeden z Waszych projektów się udał, to już będzie dobrze smile.gif
A skoro tutaj słychac, ze dopiero spotkania sie organizują w wilekich bólach...

Z DeyVem i It`s_me potrafimy po 3, 4 godziny konferowac na Skype - ostatni raz Radka widzialem w 2003 roku w wakacje - DeyVa ostatnio, bo jakoś przed swietami.

Ale za to mamy juz chyba ze dwa megabajty kodu, który skutecznie wykorzystuje kilka firm w celach testowych - a nowe zlecenia napływają i aplikacja się rozwija
Ace
scanner ok, ale jak bedzie to spotkanie, to mysle ze ustalimy juz pewne rzeczy i zacznie sie praca. U was pewnie tez od razu do kodu sie nie rzuciliscie, tylko musieliscie uzgodnic pewne kwestje... Wszystko w swoim czasie.
NuLL
Hmm - ja spróbuje skończyć to co zacząłem - może jak coś bedzie to się znajdą developerzy :-)
Ociu
Cytat(null @ 2005-01-12 18:15:45)
ja spróbuje skończyć to co zacząłem

Nie tylko ty... jako uzupełnie jednego z punktów to do na rok 2005.
DeyV
Niestety - ale przyżyjcie się jednemy ciekawemu faktowi.

Ile projektów powstało w wyniku działania 1 zadeklarowanej osobie, która w pewnym momencie przestała się wyrabiać czasowo, i nagle zaczeła potrzebować pomocy, a ile - w wyniku kolektywnej pracy nowo powstałej grupy.
Mam dziwne wrażenie, że w przypadku projektów opensource tych 2 jest bardzo niewiele.
Zresztą - zazwyczaj jest po temu proste wytłumaczenie. Ludzie tworzą grupy dlatego, bo chcieliby, by coś powstało, sami jednak nie wiedzią, jak to zrobić lub nie mają po temu czasu. Mają jednak nadzieję, że 'grupa' bedzie umiała to zrobić. Nic mylniejszego - grupa bowiem zazwyczaj potrafi tylko tyle, ile najmniej zorientowany z jej aktywnych członków.
Oczywiście - nie oznacza to, że nie warto tworzyć takich grup. Jest to zazwyczaj bardzo pouczające, rozwija, i pozwala nabraćnowych możliwości.
Niestety - grupy takie mają dziwną skłonność do kończenia jako 'akademickie gadanie' czyli tworzyć niestworzone teorie, ktorych nikt nie będzie miał sił zrealizować. Oczywiście - nie jest to regułą, a może: "od tej reguły są wyjątki", w co ciągle wierzę, i co pozwala mi angażować sie w kolejne prace. Jednak potrzeba o pamietać o tym ryzyku.

Jaki z tego morał? Większość projektów potrzebuje jednej czy 2 osób, które będą miały wizję i samozaparcie, by go ciągnąć. Oczywiście - wokół tych osób zapewne utworzy się jakaś grupa (zresztą - powinna) ale kolektyw nie jest w stanie jej zastąpić.
Niestety.... Gdyby było inaczej - kilka projektów w których brałem udział w tej chwili byłyby potęgami (żeby nie wymienić Thot'a winksmiley.jpg ) a na linuksie pracowałoby się znacznie bardziej intuicyjnie niż na Mac'u. A jednak się nie pracuje 'bardziej intuicyjnie' :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.