nussy
29.12.2015, 11:26:30
Witam. Posiadam dwie tabele, blog i komentarze. Tak wygląda tabela komentarze - id, id_wpisu, tytul, autor, tresc, czas, ip. Elegancko wszystkie komentarze wyświetlam sobie w tabeli, jednak zależy mi na tym by zamiast id_wpisu wyświetlał się tytuł wpisu na blogu. Łopatologicznie, zamiast id_wpisu chce otrzymać jego tytuł z tabeli blog. W jaki sposób zrobić to najlepiej, czy da się to zrobić od razu w zapytaniu?
nussy
29.12.2015, 12:00:42
Proszę:
function komentarze() {
$sql = "SELECT * FROM `komentarze` WHERE `zweryfikowany`='0' ORDER BY `czas` DESC LIMIT 10;";
{
<td class="td_wpisy"><span class="iddata">'.$row[0].'</span></td>
<td class="td_wpisy"><span class="iddata">'.czas($row[5]).'<br />'.odlicz($row[5]).'</span></td>
<td class="td_wpisy">'.$row[2].'</td>
<td class="td_wpisy"><a class="td_koment_akcept" href="?cfg=blog&akceptujkoment='.$row[0].'">Zaakceptuj ten komentarz</a><a class="td_koment_usun" href="?cfg=blog&usunkoment='.$row[0].'"></a></td>
</tr>';
}
}
Jeszcze raczkuję...
viking
29.12.2015, 12:05:30
Jeżeli kolejność jest jak przedstawiłeś to 3 td powinien zawierać tytuł. W czym problem?
nussy
29.12.2015, 12:16:04
Wyświetli mi jedynie ID wpisu na blogu, a ja chcę aby w tym miejscu pojawił się od razu tytuł wedle tego ID
b4rt3kk
29.12.2015, 12:21:55
Cytat(nussy @ 29.12.2015, 12:16:04 )

Wyświetli mi jedynie ID wpisu na blogu, a ja chcę aby w tym miejscu pojawił się od razu tytuł wedle tego ID
Nie podałeś struktury tabeli wpisów dla blogu, ale musisz zastosować JOIN-a. Czyli zapytanie powinno wyglądać mniej więcej tak:
SELECT
k.*,
b.tytul AS tytul_blog
FROM `komentarze` k
JOIN blog b ON k.id_wpisu = b.id
WHERE k.`zweryfikowany`='0' ORDER BY k.`czas` DESC LIMIT 10;