Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Pobieranie danych z zewnetrznej bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MishaC
Witam.
Na wstępie zaznaczę, iż w kwesti PHP nie jestem nawet na poziomie raczkowania, ale pełzania.
Przejrzałem już kilka wątków, ale w żadnym nie znalazłem do końca odpowiedzi na nurtujący mnie problem.
Sytuacja przedstawia się następująco:
Loguję się na stronie hurtowni, za pomocą posiadanego loginu i hasła. Widzę w tabeli asortyment (ponad 8000 pozycji), wraz z cenami zgodnymi z moim dyskontem. Każdy rekord to indeks, podgląd zdjęcia towaru (pojawiający się przez javascipt), nazwa, waga, opakowanie, cena itd. Sami mamy kilkunastu odbiorców i czasami potrzebują również towar z powyższej hurtowni. I tu występuje problem. Nie możemy uzyskać od hurtowni cennika wraz ze zdjęciami (chociażby w formie arkusza excellowskiego) - podobo jest to dla ich działu IT niemożliwe do wykonania. Pokazywanie naszym odbiorcom oryginalnej strony nie wchodzi w grę. Jedynym rozwiązaniem wydaje się przeniesienie danych na nasze strony, tak, aby była możliwość wyświetlenia zdjęcia produktu (sprawa bardzo istotna dla odbiorców) oraz zmiany ceny.
I stąd moje pytanie: czy za pomocą PHP istnienie możliwość zrealizowania tego zadania?
Dodam, że kontakt z hurtownią mamy bardzo dobry, legalnie posiadamy do niej login i haslo, oraz możemy postarać się o pozwolenie takiego zlinkowania ich strony.
Pozdrawiam
markuz
Tak. Musisz stworzyć scraper/crawler który będzie pobierał dane z ich strony. Możesz wykorzystać do tego cURL - jednak bez odpowiedniej wiedzy dużo nie osiągniesz.

Cytat
Nie możemy uzyskać od hurtowni cennika wraz ze zdjęciami

Cytat
kontakt z hurtownią mamy bardzo dobry

dry.gif

Cytat
podobo jest to dla ich działu IT niemożliwe do wykonania

Z technicznego punktu widzenia, jest to bardzo możliwe do wykonania. Może chodzi o jakieś aspekty prawne ew. o polityke tej hurtowni?
viking
Najłatwiej będzie coś takiego https://code.google.com/p/phpquery/wiki/WebBrowser
MishaC
Kontakt z hurtownia mam bardzo dobry, i z pewnością jak najbardziej zainteresowani są współpracą. Cenniki w formie xls, bez problemu nam dostarczają, oddzielnie zdjęcia też nam bez problemu udostępnią. Problemy licencyjne również nie występują. Tylko proces przebiega w ten sposób: ja kontaktuję się z dyrektorem, dyrektor jak najbardziej chce pomóc, zwraca się do IT, a stamtąd uzyskuje odpowiedź, że albo coś jest niemożliwe, albo wymaga zlecenia na napisanie programu itd. Stąd właśnie moja ciekawość, czy problem jest aż tak skomplikowany i rozwiązywalny.
Czyli jak rozumię, problem jest do rozwiązania, i dla osoby będącej w temacie, nie powinien stanowić problemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.