Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]Przycisk radio enabled / disabled w zależności od wartości zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
scottyhome
Witam serdecznie.
Proszę o pomoc jak sterować aktywnością przycisku radio w zależności od wartości zmiennej.
Mam zmienną w której zapisuje z bazy mysql ilość rekordów.
Chciałbym zablokować (disabled) przycisk Radio jeśli wartość tej zmiennej jest <= 0

Stworzyłem formularz zapisów na szkolenie.
Mam 5 terminów do wyboru w zależności od ilości dostępnych miejsc ( max 30 os. na dany termin).
Na początku czytam bazę danych i wyświetlam ilość wolnych miejsc na dane szkolenie.
Chcę dodać mechanizm który w przypadku wyczerpania wolnych miejsc na dane szkolenie ( ($wynik2 <=0) ustawi przycisk radio na disabled
Tak wygląda kod:

<tr>
<td>Pozostało wolnych miejsc:</td>
<td><?php if ($wynik2 <=0) echo " 0 "; else echo $wynik2; ?> </td>
<td rowspan=2><input type="radio" name="szkolenie" value="2" >Zapisz mnie</td>
</tr>

Myślałem o czymś takim :

<td rowspan=2><?php if ($wynik2 <=0) <input type="radio" name="szkolenie" value="2" disabled> else <input type="radio" name="szkolenie" value="2" enabled ?></td>

Niestety nie wiem jak to zapisać aby składania była prawidłowa , powyższe się nie kompiluje.

Dziękuję za pomoc.

gorden
Pomysł dobry, ale składnia php jest zła. No i po co dwa razy to samo pisać, jak możesz ten kod dać w środku znacznika?

1. <input type="radio" name="szkolenie" value="2" <?php if($wynik <= 2) echo 'disabled'; ?>>
scottyhome
Działa prawidłowo :-)
Dziękuję za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.