Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Zamówienie z checkbox'ami na maila i do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kecajs
Witam,
chcę zrobić taką stronkę, na której będzie możliwe zamawianie sprzętu w magazynie centralnym. Miałoby się odbywać to w ten sposób, że człek na budowie wchodzi na tę stronę, przegląda sprzęt z magazynu centralnego i klika sobie checkbox'a "ZAMÓW". Na koniec klika "WYŚLIJ" lub cokolwiek innego i te zaznaczone pozycje są wysyłane mailowo pod zdefiniowany adres, jednocześnie ten sprzęt w bazie otrzymuje jakieś oznaczenie, że jest zamówiony - po odświeżeniu strony może zniknąć "ptaszek" w kolumnie "DOSTĘPNY" lub w jakiś inny sposób będzie to zaznaczone.
Moje rozterki polegają na tym, czy można połączyć te dwa procesy i jak dołożyć opcje wyboru transportu - czy będzie to transport własny, spedycja, czy też magazyn ma to wysłać swoim transportem. Najlepiej, aby taka informacja pojawiła się tylko w mailu, do bazy nie musi nic trafiać. A jeśli miałoby to trafiać też do bazy, to jak to rozwiązać?
Mam gdzieś rozwiązane dodawanie do bazy informacji zaznaczonej w checkboxie i mam też skrypt wysyłający maila z formularza - może dałbym radę to połączyć.
Nie mam też jeszcze żadnych przykładów do pokazania. Na chwilę obecną to chcę "ruszyć" temat teoretycznie - czy się da i jak to zrobić.
Pozdrawiam,
szakal
MGie
Robisz formularz z checkboxami, jako name daj tablicę z id przedmiotu ( products[] ), value zdefiniuj jako tablicę nazw przedmiotów.

Następnie pętlą foreach przejdź po wszystkich indexach, za każdym razem robiąc INSERT do tabeli orders id_zamówienia, id_kupującego, id_kupionego_przedmiotu, [ aktualną_cenę , datę , ... ].

Następnie przekierowanie ( załadowanie kontrolera ) do strony obsługującej formularz wysyłki, robisz podobnie z tym, że teraz w tabeli shipment INSERT id_zamowienia , id_sposobu_przesylki.

Na koniec wysyłka maila z danymi pobranymi z bazy ( WHERE id_zamowienia = to konkretne id )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.