Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SuSE LINUX
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
MoD
Dlaczego podczas instalacji SuSE Linux Office Server wyskakuje mi błąd o braku miejsca?? Dysk mam 4gb i sam mi dzielił. Z dziękuję za pomoc.
kszychu
Moze ktoras partycja jest za mala. Rada: nie dziel automatycznie, albo jak nie wiesz jak dobrze podzielić - nie dziel w ogóle.
spenalzo
4GB na suse to troche malo smile.gif Jak ja instalowałem to średnia instalacja (ilość pakietów) zajeła ponad 5 GB winksmiley.jpg
MoD
4GB musi mi wystarczyć, na tym kompie co mam nie ma większego dysku, a i linux uruchamia się trochę (razem z KDE) (Pentium 100 MHz, 80mb ram...)
Riklaunim
musisz mieć 2xRAM swapu, w twoim przypadku dobrze by było nawet i więcej, tak by RAM + SWAP > 500 MB. Poza tym SuSE jest dość wymagająca jeżeli chodzi o sprzęt, w szczególności z KDE
kszychu
Iksy na pentium 100??exclamation.gif blink.gif dry.gif laugh.gif
MoD
Cytat(kszychu @ 2005-01-14 20:43:31)
Iksy na pentium 100??exclamation.gif blink.gif dry.gif laugh.gif

Działa... z Iksami aarambo.gif , ale wersja Personal.
crash
Świetny pomysł, jeszcze powiedz, że jest to serwer... z Xami i administrujesz nim przez xterminal cool.gif
sf
Cytat(Riklaunim @ 2005-01-14 19:43:04)
musisz mieć 2xRAM swapu, w twoim przypadku dobrze by było nawet i więcej, tak by RAM + SWAP > 500 MB. Poza tym SuSE jest dość wymagająca jeżeli chodzi o sprzęt, w szczególności z KDE

Zależy co robisz... mam 300MB swap (192MB RAM) i tak szczerze to nigdy mi nie przekroczył 30MB tongue.gif
crash
Swap jest w sumie bardziej używany przy małych ilościach fizycznego RAMu. U mnie na przykład teraz przy 128MB RAM używa dodatkowo 30MB swapa...
.dragonfly
@kszychu: Serwer z xami to zart, ale na P133 mozna spokojnie jeodpalic(testowane na: P133, 128RAM) wiec nie wiem dlaczego sie smiejesz smile.gif
MoD
A czy jest jakiś sposób, żeby na KDE "wymusić" zmianę rozdzielczości?? Bo w ustawieniach mam tylko 640x480, a wiem, że karta graficzna wyciągnie 800x600
Zbłąkany
Moze zmiana sterownikow?
Marusz
Cytat(MoD @ 2005-01-15 11:37:42)
A czy jest jakiś sposób, żeby na KDE "wymusić" zmianę rozdzielczości?? Bo w ustawieniach mam tylko 640x480, a wiem, że karta graficzna wyciągnie 800x600

Na KDE? Za rozdzielczosc odpowiada nie KDE a Xfree/XOrg - sprawdz w ustawieniach:
hint 1: /etc/X11/
hint 2: sekcja "Screen"
hint 3: ustawienie Modes

Napisz jaka distro, to moze wiecej pomoge. Abstrachujac, ze niektore z nich maja jakies kreatorki do ustawiania tego typu rzeczy.

Edit:
Cholera, nie zauwazylem, ze watek dotyczy Suse winksmiley.jpg Akurat srednio mnie obchodzi ta dystrybucja - jest zbyt profesjonalna, wole Slackware (on jest dla lamerow). Z tego co mi wiadomo, Yast winien pomoc Ci w konfiguracji rozdzielczosci i monitora.
MoD
Hmmm...

Mniejsza o rozdzielczość, mam teraz inny problem. Przy panelu logowania mi klawiatura nie działa czasami sad.gif
crash
Moze kabel od klawiatury nie styka? snitch.gif
MoD
Styka. Zanim się KDE włączy klawiatura działa.
Zbłąkany
marusz mowisz ze slackware jest dla lamerow, to chyba zmienie nick na lamer winksmiley.jpg a wracajac do tematu co mowia logi na temat klawiatury i sterownika do niej, moze sie wysypuje questionmark.gif
crash
Cytat
Styka. Zanim się KDE włączy klawiatura działa.

To może do tego stopnia obciąża procka, że przycina wszystko, nawet klawiatura...
Vertical
Cytat
Zanim się KDE włączy klawiatura działa.

Spróbuj wyłączyć trochę opcji KDE (czasami KDE może nieźle zawalać pamięć) albo odpal Gnome
kszychu
Cytat(kAzu^ @ 2005-01-14 23:03:13)
@kszychu: Serwer z xami to zart, ale na P133 mozna spokojnie jeodpalic(testowane na: P133, 128RAM) wiec nie wiem dlaczego sie smiejesz smile.gif

Spokojnie, to jest kluczowe słowo w tej wypowiedzi. Baaaaardzo spokojnie i baaaaardzo powoli.
BTW: A da się tam coś jeszcze na tych iksach robić? Czy tylko xterm?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.