Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Reklama w serwisie jak zaczac, co potrzeba...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Seth
Chcial bym sie dowiedziec od czego trzeba zaczac myslac o umieszczaniu reklam w swoim serwisie ?

Czyli:
Jaki status prawny musze miec aby moc pobierac za nie oplaty ?
Jakie umowy trzeba podpisac ?
Jakie powinny byc ceny gdy serwis ma okreslona ilosc odwiedzin (jakies przedzialy cenowe przy odpowiednich przedzialach uzytkownikow na stronie) ?
Czy przy duzym serwisie - gdzie mam kilkadziesiat pod stron tematycznych (np. programowanie w Javie, C#, bazy danych etc.) - przydal by sie panel dla reklamodowcy (czy wogole takie cos jest stosowane u Was) ?
Czy moze korzystac z gotowych rozwiazan - z firm reklamowych takich jak adclick itp. ?

Jednym slowem jest taka teoretyczna sytuacja:
Mam bardzo duza strone, ktora posiada wiele podstron tematycznych (wszystkie z zakresu branzy IT).
Chce dawac miejsca reklamowe wg. np. tematow dzialow (reklama na wszystkich podstronach byla by drozsza).
Serwis ma duza ogladalnosc.
I co teraz mam zrobic aby zaczac swiadczyc uslugi reklamowe (tzn. dawac miejsca na reklamy reklamodawcom)

Eh... nie wiem czy nie zamotalem. Nie mialem z tym do tej pory stycznosci i nie wiem jakie sa realaia, jak to wszystko wyglada i co najwazniejsze jakie sa prawne aspekty takiej dzialalnosci.

Z gory dziekuje za infromacje.
patrycjusz
Hej,
z moich doświadczeń wynika jasno:
- status prawny - działalność gospodarcza
- poszukaj przykładowych umów na onecie, interii czy wp, i tematycznych serwisach jak np money.pl - nie ma co się rozdrabniac i klepac od podstaw, dodatkową kwestią jest to aby brać prawnika przy poważnym przedsięwzięciu jeszcze przed negocjacją i ustalaniem warunków umów a nie po ich ustaleniu i na zasadzie "Chciałbym aby Pan zaudytował tą umową" bo odkręcać pewne rzeczy czasem jest bardzo cieżko a sam tracisz na tym wiarygodność, reasumując ten aspekt - jeżeli masz kasę to szukaj pomocy już u specjalistów, jeżeli nie bardzo to wzoruj swoje umowy na największych w branży, zasada emisji reklamy jest praktycznie wszędzie taka sama
- panel dla reklamodawcy to podstawa , świadczy o Tobie i twoim jasnym podejściu do sprawy, tutaj w zależności od tego czy masz kasę czy nie, jeżeli tak to zdecydował bym się na jakies konkretne komercyjne rozwiązanie (wiarygodne dla twoich potencjalnych Klientów) jeżeli nie trza klepać winksmiley.jpg,

Reasumując, szukaj specjalisty prawnika w branży reklamowej jeżeli masz kasę już dziś, jeżeli odpowiedni specjalista jest z Tobą odpoczątku to powinno być ok, po drugie działalność gospodarcza, jeżeli jesteś studentem to koszty takiej działalności są niskie, podobnie gdy pracujesz u kogoś na etacie (ale tutaj mogą być różne kluczki) a dla twoich Klientów fakturka wystawiona przez Ciebie to dowód że jest ok.
I jeszcze tak o cenie, bo napisałeś że reklama na wszystkich podstronach była by droższa, otóż nie koniecznie, musisz mieć świadomość że reklama w konkretnej tematyce (powiedzmy hosting aplikacji w javie) to reklama ściśle targetowana, a przy odpowiedniej jej jakości i ilości odbiorców jest ona droższa niż do wszystkich winksmiley.jpg
Czynnikami są zazwyczaj:
- typ reklamy,
- ilość odsłon (za każdy tausen smile.gif,
- sekcja tematyczna lub caly serwis.
Pooglądaj gigantów w branży (onet,wp,interia, money.pl) zasady u wszystkich są podobne tylko cena się róźni no i oczywiście tematyka.
Odrazu nadmieniam że spec ze mnie żaden smile.gif a jedynie mam styczność z gigantami z branży reklamowej w wawie (głównie btl,outdoor).
pzdr
Ace
dowiadywalem sie ostatino na temat reklamy w serwisie...
Wiec, albo sam napiszesz odpowiedni skrypt do obslugi reklamy na twoim serwisie, sam wystawiasz fakture za reklame - czyli po prostu sprzedajesz usluge. Jesli bedzie gosc ktory chce umiescic reklame u ciebie w serwisie na dowolnej podstwonie, to po prostu sam dodajesz reklame w odpowiednie miejsce , lub tez mozesz napisac taki panel ze udostepniasz klientowi konto a on sam rozporzadza gotowka ktora tobie przelal.

To w wypadku gdy ty sam bedizesz sie tym zajmowal. Inny sposob jest taki, ze podpiszesz umowe z domem ktory zajmuje sie reklama... Sa takie serwisy, do ktorych przychodza po prostu ludzie ktorzy chca wydac kase i zareklamowac cos(produkt, strona, obojetnie co) a dom przedstawia ze ma taka i taka strone i ze takie sa jej statystyki i tyle. Nic ciebie nie interesuje procz to , ze strone/serwis musoisz dostosowac do wymagan takiego domu, (miejsce na baner wkomponowany w top strony, czy miejsce po prawej pod topem na buttony, inen reklamy podluzne. ) Ciebie wtedy nic nie obchodzi, dostajesz informacje ze tyle i tyle reklamy bylo u ciebie i koniec. Ich skrypty sie wszystkim zajmuja.

Zalety 1 - sam masz kontrole nad wszystkim
Zalety 2 - wieksza szansa na sprzedaz reklmay w swoim serwisie.

Musisz pamietac tez ze w 2 przypadku taki dom, zabiera prowizje z reklamy...

Ceny - hm... rozne sa ceny, wszystko zalerzy co to jest za typ reklamy, oraz okres/czas trwania takiej reklamy.

Widzialem ceny w granicach 70-80 pln za 1000 wyswietlen banera (nie unikalnych wyswietlen, tylko wyswietlen) przeladowanie strony liczone jest jako wyswietlenie...

Takie informacje zebralem jakrozmawialem z ludzmi zajmujacymi sie reklama.
CyklOP
Cytat
Widzialem ceny w granicach 70-80 pln za 1000 wyswietlen banera (nie unikalnych wyswietlen, tylko wyswietlen) przeladowanie strony liczone jest jako wyswietlenie...

Też gdzieś takie widziałem, ale to chyba nie możliwe, bo nawet zakładając, że za 1000 wyświetleń dostaję 50 zł (czyli zaniżając tamtą stawkę) wychodzi, że strona mająca 5000 wys. moze zarobic 250 zł dziennie? A 5000 wyswietleń to przecież bardzo mało...

Jestem bardzo ciekaw jak (i czy) to mozliwe, bo sam interesuje sie tematem i planuję stworzenie strony utrzymującej się z reklam smile.gif

P.S. Jak sądzicie, jaką potrzeba mieć oglądalność mierzoną w użytkownikach/ wizytach (bo odswiezenia/wyswietlenia przeciez nic nie mowia...) aby móc zarobić jakieś sensowne stawki [zakładając oczywiście, że serwis jest na dosyć wysokim poziomie, wzbudzającym zainteresowanie odwiedzających]?
Ace
Wiesz tak jak powiedzialem takie sa stawki, ale musisz miec duza wieksza ogladalnosc mierzana kilkudziesieciu tysiecach wejsc miesiecznie, a to dopiero bedzie poczatek zeby domy reklam rozwarzyly to zeby ciebie przyjac. a jak cie przyjma, to dostaniesz taka stawke - nie pamietam juz jaka byla prowizja, ale z 70 zl dostawales defakto ok 40-50. Jeszcze musi byc taki aspekt ze musi byc reklama w twoim serwisie, to ze jestes w takim domu nie znaczy ze bedziesz dostawal 40-50 pln za 1000 odswierzen strony. Musi byc na nim reklama zeby zarabiac o ty mtez pamietaj. To ze masz serwis 5000 odswierzen dziennie, to nie znaczy ze 250 pln dziennie bedziesz mial z tego.
hamlecik
Cytat(patrycjusz @ 2005-01-14 17:31:04)
jeżeli jesteś studentem to koszty takiej działalności są niskie

Z tego co wiem to studenci przy zakladaniu i prowadzeniu dzialalnosci gospodarczej nie maja zadnych znizek. Jedynie absolwenci ( do roku od ukonczenia studiow ) maja jakies znizki.
patrycjusz
Cytat(hamlecik @ 2005-01-15 21:15:07)
Cytat(patrycjusz @ 2005-01-14 17:31:04)
jeżeli jesteś studentem to koszty takiej działalności są niskie

Z tego co wiem to studenci przy zakladaniu i prowadzeniu dzialalnosci gospodarczej nie maja zadnych znizek. Jedynie absolwenci ( do roku od ukonczenia studiow ) maja jakies znizki.

a ZUS? smile.gif
sprawdź bo masz jakieś dziwne informacje tongue.gif, albo moje są stare, jeszcze 2 lata temu taka możliwość była smile.gif
radzaw
Cytat(patrycjusz @ 2005-01-15 21:53:14)
a ZUS? smile.gif
sprawdź bo masz jakieś dziwne informacje tongue.gif, albo moje są stare, jeszcze 2 lata temu taka możliwość była smile.gif

przy wlasnej dzialalnosci to koszta rzedu >600 pln miesiecznie winksmiley.jpg czy studenta na to stac ?
shpyo
np. serwis underpl.org ma oglądalność 50-90k dziennie i wiem, że do nie go sami potencjalni klienci się zgłaszają (od wytwórni fonograficznych przez agecje reklamowe po osoby prywatne). Strona już zarabia sama na siebie.
patrycjusz
Cytat(radzaw @ 2005-01-15 22:54:55)
Cytat(patrycjusz @ 2005-01-15 21:53:14)
a ZUS? smile.gif

przy wlasnej dzialalnosci to koszta rzedu >600 pln miesiecznie winksmiley.jpg czy studenta na to stac ?

hehe ale o ile dobrze pamiętam to studenci nie płacą ZUS-u winksmiley.jpg a jedynie ubezpieczenia i takie tam.
link
link
link
jutro będe widział się z moim guru więc zbadam sprawę dokładnie i opowiem smile.gif pzdr
Seth
Dzieki za informacje, o to mi chodzilo smile.gif
hamlecik
patrycjusz: masz jakies info? Bo ja dalej obstawiam przy tym, ze jak student nie ma zadnej umowy o prace to nie ma zadnych znizek przy placeniu skladek za dzialalnosc gospodarcza winksmiley.jpg
patrycjusz
@hamlecik - własnie nie moge sie uszczelić z moim guru smile.gif ale koło piątku coś konkretnego winno być,
pzdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.