Chcial bym sie dowiedziec od czego trzeba zaczac myslac o umieszczaniu reklam w swoim serwisie ?
Czyli:
Jaki status prawny musze miec aby moc pobierac za nie oplaty ?
Jakie umowy trzeba podpisac ?
Jakie powinny byc ceny gdy serwis ma okreslona ilosc odwiedzin (jakies przedzialy cenowe przy odpowiednich przedzialach uzytkownikow na stronie) ?
Czy przy duzym serwisie - gdzie mam kilkadziesiat pod stron tematycznych (np. programowanie w Javie, C#, bazy danych etc.) - przydal by sie panel dla reklamodowcy (czy wogole takie cos jest stosowane u Was) ?
Czy moze korzystac z gotowych rozwiazan - z firm reklamowych takich jak adclick itp. ?
Jednym slowem jest taka teoretyczna sytuacja:
Mam bardzo duza strone, ktora posiada wiele podstron tematycznych (wszystkie z zakresu branzy IT).
Chce dawac miejsca reklamowe wg. np. tematow dzialow (reklama na wszystkich podstronach byla by drozsza).
Serwis ma duza ogladalnosc.
I co teraz mam zrobic aby zaczac swiadczyc uslugi reklamowe (tzn. dawac miejsca na reklamy reklamodawcom)
Eh... nie wiem czy nie zamotalem. Nie mialem z tym do tej pory stycznosci i nie wiem jakie sa realaia, jak to wszystko wyglada i co najwazniejsze jakie sa prawne aspekty takiej dzialalnosci.
Z gory dziekuje za infromacje.