Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][MySQL][PHP]Mam dylemat
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
szczemp
Znajomy będzie otwierał pizzerię. Chce jakieś oprogramowanie. W skrócie zarysowuje się tak. W kasie stoi komputer (nawet dwa, bo będą dwa stanowiska kasowe), kasjerka przyjmuje zamówienie. Wbija na komputerze co klient zamawia. Owe zamówienie zapisuje się w bazie. Pani w kuchni ma ekran. Wyświetla się na nim, to co jest zamawiane. Realizuje zamówienie, na ekranie zaznacza, że zamówienie jest gotowe.
Tak w szybkim zarysie. Są też inne funkcje. Np dodawanie dań do menu, żeby kasjerka mogła wybrać to co klient zamawia, do księgowości bla bla.
Pytanie moje. Czy takie coś lepiej napisać w jakiś kompilowalnym języku (raczej skłaniam się ku C#) czy można w php z domieszką js. To, że można to wiem. Tylko czy ma sens. Na jednym z komputerów będzie stał webserwer. Tam baza i cały system napisany w php. Na komputerach w kasie i kuchni będą wyświetlane odpowiednie 'strony'. Uruchamiane to w przeglądarce okrojonej z paska adresu, przycisków i innych zbędnych rzeczy otwieranej na pełnym ekranie. Na pierwszy rzut oka wyglądałoby to jak desktopowe oprogramowanie.
Jaka jest wyższość jednego czy drugiego rozwiązania? Szczerze mówiąc w C# nie pisałem nigdy większego oprogramowania, natomiast w php bym to napisał w kilka dni.
koodo218
Ma to jakieś szersze zastosowanie poza wymienionymi przypadkami powyżej?
Dane będą w jakiś sposób wykorzystywane?

P.S
Taniej i szybciej wyszłoby zastosowanie dzielonego pulpitu/udostępnionego wink.gif
uirapuru
Miałem podobny dylemat oprogramowujący klub fitness. Pare lat ciągnęło to na lokalnej maszynie w klubie, najwieksza udręką stało się wprowadzanie poprawek i napraw, każdorazowo musiałem jechac na miejsce. Aplikacja na Twoim serwerze ma jedną wadę: wymaga dostępu do internetu, ale ma wiele zalet:

- w każdej chwili możesz odciąć dostęp
- w każdej chwili możesz wprowadzić poprawki
- możesz dać dostęp większej ilości klientów i zacząć zarabiać na usłudze
- możesz łatwo wprowadzić utrzymanie (backupy, automatyzacja buildów).

Moim zdaniem jedynie kwestia np. drukarki jest ciężka w takim układzie do rozwiązania, ale również możliwa (drukowanie wygenerowanego pdf to najprostsze)

ergo, aplikacje desktopowe to cofanie się w rozwoju i utrudnienia same smile.gif
szczemp
Zastosowanie raczej będzie tylko dla tego jednego przypadku. Choć jak będzie możliwość i ktoś inny chętny, to nie wykluczam uruchomienia tego gdzie indziej. Dane nie będą nigdzie wykorzystane. Pizzeria swoje dania będzie przechowywać w bazie. Jeśli system będzie działa też w innym lokalu, to ze swoją bazą.
Nie myślałem nad postawieniem tego na zdalnym serwerze. Raczej wolałbym to odciąć od dostępu z zewnątrz i postawić w na maszynie w lokalu. Z wprowadzaniem poprawek, w tym przypadku, nie będzie problemu, bo to kilka kroków ode mnie.
aniolekx
mozesz uzyc https://github.com/cztomczak/phpdesktop bedzie wygladalo jak aplikacja desktopowa
uirapuru
Cytat(szczemp @ 19.04.2016, 10:03:24 ) *
Zastosowanie raczej będzie tylko dla tego jednego przypadku. Choć jak będzie możliwość i ktoś inny chętny, to nie wykluczam uruchomienia tego gdzie indziej. Dane nie będą nigdzie wykorzystane. Pizzeria swoje dania będzie przechowywać w bazie. Jeśli system będzie działa też w innym lokalu, to ze swoją bazą.
Nie myślałem nad postawieniem tego na zdalnym serwerze. Raczej wolałbym to odciąć od dostępu z zewnątrz i postawić w na maszynie w lokalu. Z wprowadzaniem poprawek, w tym przypadku, nie będzie problemu, bo to kilka kroków ode mnie.

odciąć możesz bardzo łatwo - zablokować dostęp tylko dla określonych IP lub sieci. dostęp dla klienta "z domu" np. do rozliczeń czy raportów, to kolejny plus wink.gif

ps. ja też nie myslalem o udostepnianiu innym, ale pare modyfikacji i bedzie mogl korzystać z tego kazdy, kto zechce smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.