Znajomy będzie otwierał pizzerię. Chce jakieś oprogramowanie. W skrócie zarysowuje się tak. W kasie stoi komputer (nawet dwa, bo będą dwa stanowiska kasowe), kasjerka przyjmuje zamówienie. Wbija na komputerze co klient zamawia. Owe zamówienie zapisuje się w bazie. Pani w kuchni ma ekran. Wyświetla się na nim, to co jest zamawiane. Realizuje zamówienie, na ekranie zaznacza, że zamówienie jest gotowe.
Tak w szybkim zarysie. Są też inne funkcje. Np dodawanie dań do menu, żeby kasjerka mogła wybrać to co klient zamawia, do księgowości bla bla.
Pytanie moje. Czy takie coś lepiej napisać w jakiś kompilowalnym języku (raczej skłaniam się ku C#) czy można w php z domieszką js. To, że można to wiem. Tylko czy ma sens. Na jednym z komputerów będzie stał webserwer. Tam baza i cały system napisany w php. Na komputerach w kasie i kuchni będą wyświetlane odpowiednie 'strony'. Uruchamiane to w przeglądarce okrojonej z paska adresu, przycisków i innych zbędnych rzeczy otwieranej na pełnym ekranie. Na pierwszy rzut oka wyglądałoby to jak desktopowe oprogramowanie.
Jaka jest wyższość jednego czy drugiego rozwiązania? Szczerze mówiąc w C# nie pisałem nigdy większego oprogramowania, natomiast w php bym to napisał w kilka dni.