Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SSH a prowadzenie strony
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
M@X
Prowadze kilka stron, na zwykłym hostingu. Mam tam też dostęp SSH.. ale się tak zastanawiam, w czym to może być dla mnie przydatne ? ok wiem loguje się na linuxa i mam dostęp do moich plików na ftpie... ale co z tym więcej mogę robić ? Jakieś ciekawe pomysły ?
Pyton_000
używanie np. composer, symfony console, laravel artisan i ogólnie skryptów wykonywanych z wiersza poleceń. Przykłady można mnożyć.
Tomplus
Nie mówiąc już o tym że oszczędzasz czas podczas umieszczania całych stron na stronie oraz podczas ich pobierania.

Zamiast kopiować plik po pliku strony, umieszczasz np. zip, rar, tgz czy tar na serwerze [co trwa szybciej] i następnie dekompresujesz w wybranej lokalizacji. To samo w drugą stronę.
Nie mówiąc że możesz w ten sposób robić sobie szybko backupy całych stron.
M@X
O właśnie a jak sie dostać do bazy sql ? I tam cos podziałać albo chociaz zrobić jej backup ?
sazian
poleceniem mysql logujesz się do bazy
zrzut bazy robisz przez mysqldump

do listy przydatnych poleceń/programów warto dopisać grep'a(szuka treści w plikach) i vim'a(szczególnie przydatny do przeglądania dużych plików - mówiąc dużych mam na takie które mają po kilka GB )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.