Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP 7 moduły
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mghe
Cześć,

Mój zakres zainteresowana jest całkiem inny, a chciałbym się dowiedzieć do czego każdy moduł może być wykorzystany, lub jakie funkcjonalności ma. Cześć jest prosta do interpretacji np. php70w-fpm, ale php70w-process - nie mam pojęcia do czego służy, nawet jeśli opis był by zrozumiały to i tak bym nie wiedział kiedy się to wykorzystuje.

Jak znacie gdzie można przystąpienie poczytać o modułach to dajcie linka, dzięki. Jak macie mnie odesłać do dokumentacji to można od razu temat skasować smile.gif

php70w.x86_64 : PHP scripting language for creating dynamic web sites
php70w-bcmath.x86_64 : A module for PHP applications for using the bcmath library
php70w-cli.x86_64 : Command-line interface for PHP
php70w-common.x86_64 : Common files for PHP
php70w-dba.x86_64 : A database abstraction layer module for PHP applications
php70w-devel.x86_64 : Files needed for building PHP extensions
php70w-embedded.x86_64 : PHP library for embedding in applications
php70w-enchant.x86_64 : Enchant spelling extension for PHP applications
php70w-fpm.x86_64 : PHP FastCGI Process Manager
php70w-gd.x86_64 : A module for PHP applications for using the gd graphics library
php70w-imap.x86_64 : A module for PHP applications that use IMAP
php70w-interbase.x86_64 : A module for PHP applications that use Interbase/Firebird databases
php70w-intl.x86_64 : Internationalization extension for PHP applications
php70w-ldap.x86_64 : A module for PHP applications that use LDAP
php70w-mbstring.x86_64 : A module for PHP applications which need multi-byte string handling
php70w-mcrypt.x86_64 : Standard PHP module provides mcrypt library support
php70w-mysql.x86_64 : A module for PHP applications that use MySQL databases
php70w-mysqlnd.x86_64 : A module for PHP applications that use MySQL databases
php70w-odbc.x86_64 : A module for PHP applications that use ODBC databases
php70w-opcache.x86_64 : An opcode cache Zend extension
php70w-pdo.x86_64 : A database access abstraction module for PHP applications
php70w-pdo_dblib.x86_64 : MSSQL database module for PHP
php70w-pear.noarch : PHP Extension and Application Repository framework
php70w-pecl-apcu.x86_64 : APCu - APC User Cache
php70w-pecl-apcu-devel.x86_64 : APCu developer files (header)
php70w-pecl-imagick.x86_64 : Provides a wrapper to the ImageMagick library
php70w-pecl-imagick-devel.x86_64 : Imagick developer files (header)
php70w-pecl-xdebug.x86_64 : PECL package for debugging PHP scripts
php70w-pgsql.x86_64 : A PostgreSQL database module for PHP
php70w-phpdbg.x86_64 : Interactive PHP debugger
php70w-process.x86_64 : Modules for PHP script using system process interfaces
php70w-pspell.x86_64 : A module for PHP applications for using pspell interfaces
php70w-recode.x86_64 : A module for PHP applications for using the recode library
php70w-snmp.x86_64 : A module for PHP applications that query SNMP-managed devices
php70w-soap.x86_64 : A module for PHP applications that use the SOAP protocol
php70w-tidy.x86_64 : Standard PHP module provides tidy library support
php70w-xml.x86_64 : A module for PHP applications which use XML
php70w-xmlrpc.x86_64 : A module for PHP applications which use the XML-RPC protocol

PHP 7 ma trochę inne moduły niż PHP 5, co zawiera php70w-common i inne można poczytać tutaj:

https://webtatic.com/packages/php70/

Dodam że domyślną instalacją jest php70w, php70w-cli, php70w-common.

Moje pytanie wzięło się z stąd że chce dobrać uniwersalne moduły pod Wordpress wraz z WooCommerce, bbPress, BuddyPress + pluginy. Tak wież że nie ma uniwersalnej grupy modułów i ze względu bezpieczeństwa powinno się tylko instalować te, które używamy. Ale na pewno jest grupa taka, z której modułu często są wykorzystywane i grupa modułów, które nigdy nie będą potrzebne. Szukałem trochę, każdy specjalista ma swoją grupę hehe, a połowa z nich przepisuje od innych to samo biggrin.gif, ale nie wierzę poradnikom z internetu smile.gif

ps. tak wiem trzeba wybrać odpowiedni komunikacji z bazą wink.gif

ps2. Jak ktoś ma ochotę to może opisać moduły i można by podpiąć pod tematy przypięte lub dodać do FAQ.

exclamation.gif Jak ktoś wie, która książka o PHP opisuje moduły z PHP 7 to chętnie poczytam, chodzi mi o opis nie od strony programowej, ale od strony użytkowej.
KsaR
Paczka php70w-process oferuję moduły: php-posix, php-sysvmsg, php-sysvsem, php-sysvshm
Źródło: https://webtatic.com/packages/php70/
Co do reszty możesz wpisać w google "php.net (nazwa modułu)"
Wtedy masz spis np. Funkcji, klas itd.
mghe
To że moduł php70w-process zawiera: php-posix, php-sysvmsg, php-sysvsem, php-sysvshm to ja wiem, dałem ten sam link w poście co Ty w odpowiedzi, chyba nie czytałeś dokładnie.

Tak jak napisałem nie interesuje mnie link do dokumentacji, bardzo dobrze posługuje się wyszukiwaniem w Google. Chodzi mi oto że ktoś opisał te moduły w prosty sposób.

KsaR
Cytat(mghe @ 3.05.2016, 14:29:28 ) *
To że moduł php70w-process zawiera: php-posix, php-sysvmsg, php-sysvsem, php-sysvshm to ja wiem, dałem ten sam link w poście co Ty w odpowiedzi, chyba nie czytałeś dokładnie.

Tak jak napisałem nie interesuje mnie link do dokumentacji, bardzo dobrze posługuje się wyszukiwaniem w Google. Chodzi mi oto że ktoś opisał te moduły w prosty sposób.

Wybacz, być może przeoczyłem. Spojrzałem tylko szybko rzutem oka na moduły, oraz pytanie
"ale php70w-process - nie mam pojęcia do czego służy"
Tak też dałem odpowiedź.

Co do reszty możesz użyć translatora skoro nie umiesz Angielskiego (co potwierdziłeś w dwóch różnych zdaniach).

http://translate.google.com
Tekst: PHP scripting language for creating dynamic web sites.
Przetłumaczyło: Język skryptowy PHP do tworzenia dynamicznych stron internetowych.
Czyli dość zrozumiale smile.gif
Marek607
Cytat(mghe @ 3.05.2016, 14:29:28 ) *
bardzo dobrze posługuje się wyszukiwaniem w Google. Chodzi mi oto że ktoś opisał te moduły w prosty sposób.

Większość modulów ma podstawowe zastosowanie takie same dla php5 i php7, jak chcesz prosty opis to prosze - 3 linijki tekstu:

http://php.net/manual/en/intro.mcrypt.php

Nie wiem co chcesz za opis , jeśli tylko różnice

To jakie ci moduły potrzebne zależy od xxx czynników i nie sposób zainstalować wszystkie potrzebne , bo i tak się trafi klient któremu jest potrzebny dodatek o którym instnieniu nie masz pojęcia smile.gif
com
pytanie do czego Ci ta wiedza?

Możliwości php wyczytasz z dokumentacji. I tak samo jakie moduły potrzebujesz.

Cytat
Tak wież że nie ma uniwersalnej grupy modułów i ze względu bezpieczeństwa powinno się tylko instalować te, które używamy.

Ja bym bardziej powiedział, że to w przypadku wp trzeba instalować tylko takie pluginy i je aktualizować. Jak nie masz dziurawego wp, co jest mało prawdopodobne to dodatkowy moduł nie ma znaczenia, zresztą stawiasz to na własnym serwerze, że chcesz moduły dobierać?
mghe
Wiedza jest mi potrzeba, żebym miał ogólną wiedzę do czego służy dany moduł.

Jakie moduły mi trzeba do wordpress, bbpress, woocommerce oraz buddypress to wiem, jest w ich dokumentacji.

Chodzi mi oto żeby się zabezpieczyć przed tym że, gdy ktoś zainstaluję jakiś plugin na wordpress to żeby administrator nie musiał od razu interweniować.

Tak, będzie to dedykowana maszyna.

exclamation.gif Szukam już jakieś książki.
com
Ale jaki ma związek plugin z modułem php?

Plugin są podatne nie ze względu na moduły a ze względu na to iż budowane są w większości przez amatorów, którzy nie znają się na kwestiach bezpieczęństwa, przez co są podatne na wszelkie ataki Injection, XSS i inne wink.gif

wystarczy spojrzeć tu http://php-grinder.com/
mghe
Nie ja będę administratorem wordpressa, nie wiem co tam będzie instalowane, przypuszczam że darmowe pluginy z repozytorium wordpress odpadają.

Czyli mam rozumieć że np. jak zapewnię wymagane moduły PHP dla np. WooCommerce to wszystkie inne rozszerzenia dla tego rozwiązanie będą działać bez potrzeby instalacji dodatkowych modułów PHP tak?
com
No właśnie niekoniecznie, bo pluginy rozszerzają domyślne core i nigdy nie wiesz czego potrzebujesz. Tylko moduły to naprawdę nie problem, problemem jest to w jaki sposób sa one używane.
mghe
Dzięki za informację, zwłaszcza za te daleko idącymi wnioskami smile.gif

Doczytam informacje w książce i coś wymyślę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.