Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyciągnięcie danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
deha21
Witam, czy istnieje jakiś magiczny sposób na wyciągnięcie informacji na temat danej stacji z tej mapy: http://www.bp.com/pl_pl/on-the-road/poland...-stacje-bp.html
Potrzebuję wyciągnąć adres i lokalizację (lat, lng). Da się wygenerować PDFa z danymi stacji więc jakieś dojście do danych musi być, tylko nie wiem gdzie. Da się to w ogóle zrobić?
LowiczakPL
Bez problemu

CURL i XPATH albo inny DOM extractor wink.gif
deha21
Tak myślałem, że może coś z CURLem i XML. Ale możesz mnie naprowadzić gdzie te dane są? Na co patrzeć? tongue.gif
LowiczakPL
Zainstaluj dodatek do FireFoxa o nazwie FireBug

Po zainstalowaniu na dowolnej stronie wciskasz F12 i w zakładce HTML masz podany XPATH, 2 wiersz

Klikając na dowolny element strony (ale najpierw ikona druga od lewej = prostokąt i kursor myszy)
masz podane gałęzie DOM gdzie się znajdujesz na stronie i po tym parsujesz stronę i wyciągasz wyniki.
deha21
Nie widzę tego XPATHa nigdzie. Nie wiem czy dobrze się rozumiemy. Po wejściu na mapkę na oddaleniu widać w kwadratach liczbę stacji w regionie. Jeżeli wejdę w DOM to dostanę co najwyżej info o tym liczbach stacji w kwadratach a nie konkretnych stacji w danym regionie. Tak mi się wydaje, bo na razie tego nie ogarniam... Chyba jestem na to zbyt głupi.
CuteOne
Ehh,
- włącz chorma,
- kliknij na dowolny element strony i z menu wybierz Zbadaj element
- w oknie który przedstawi strukturę HTML, kliknij na element, którego szukasz i wybierz Copy->Copy as XPATH
- wklej ze schowka skopiowanego XPATH'a (powinien wyglądać mniej więcej tak //*[@id="post-main-1191286"])
deha21
To mi chyba jednak nie pomoże. Nawet jeśli wyciągnę jakiś dane danej stacji to będę musiał to robić ręcznie dla wszystkich stacji. Więc odpada sad.gif
LowiczakPL
Cytat(deha21 @ 9.05.2016, 18:05:05 ) *
To mi chyba jednak nie pomoże. Nawet jeśli wyciągnę jakiś dane danej stacji to będę musiał to robić ręcznie dla wszystkich stacji. Więc odpada sad.gif

jakie ręcznie, przecież PHP zrobi za Ciebie wszystko, nie takie rzeczy się wyciąga i obrabia
wpaski
wydaje mi się, że nie odpowiedziano tutaj na pytanie

kolega pytał o to, jak wyciągnąć adres i lokalizację (szerokość i długość geograficzna) o ile z adresem nie ma tutaj problemu - wszystko można pobrać z tego boksu pod "wyniki wyszukiwania" to z współrzędnymi ja tutaj też nie wiedziałbym jak sobie poradzić,

po załadowaniu mapki mam dostęp do np takiego html'a
  1. <div class="LabeledMarker_cluster2" style="position: absolute; display: block; left: 179.956px; top: 331.086px;">
  2. <span class="LabeledMarker_clusterLabel2">79</span>
  3. </div>

ale jest tam tylko liczba, przepraszam ale gdzie Wy widzicie współrzędne? Owszem można by to tak załatwić, żeby najpierw pobrać te adresy i potem skrypt zrobiłby dla nich współrzędne (geokodowanie) ale nie wiem w jaki sposób chcecie tutaj wyciągnąć te współrzędne tylko z mapki?
LowiczakPL
Ale mapka z tej strony nie jest Ci potrzebna,

Potrzebuje z tej strony jedynie adresy a resztę to już załatwia API Google Maps
wpaski
aa, no okej to się zgadzam, myślałem, że mówicie o jakimś sposobie bez użycia API Google Maps i wystarczy tutaj mapka a ja o czymś nie wiem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.