Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ID, 1 linijka kodu PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
TajnyAgent
Witam, mam małą prośbę. Mógłby ktoś mi napisać, jak zrobić w PHP, aby
Kod
domena1.pl/?id=test
przekierowywała mnie na
Kod
domena2.pl/text-test-text
nospor
Cytat
1 linijka kodu PHP

Jak juz wywrozyles, ze to 1 linijka kodu, to moze moglbys wywrozyc od razu jak ona powinna wygladac? tongue.gif

header('......');
exit;
2 linijki kodu wink.gif

edit: a, jeszcze by sie przydal IF... 4 linijki kodu smile.gif
TajnyAgent
Zawsze jeżeli się bawiłem w jakieś zmiany na stronach, bądź tworzenie własnych to za każdym razem robiłem to metodą prób i błędów z pomocą google'a, bądź tego typu for. Takie coś też już tworzyłem, ale wyleciało mi z głowy. btw. w HTML chyba będzie to 1 linijka biggrin.gif Także możę być i w HTML. Twój kod nie zadziałał ani w przybliżeniu, chyba, że specjalnie mnie tylko tak naprowadziłeś do celu tongue.gif
com
to była tylko podpowiedź nie gotowiec wink.gif
TajnyAgent
Tak sądziłem, aczkolwiek nie widzę w problemu w podesłaniu gotowcu, bo w przypadku HTML jest to 1 linijka i właśnie o linijkę kodu HTML ostatecznie poprosiłem tongue.gif
com
to czemu nie poprosisz o to googla http://stackoverflow.com/questions/5411538...om-an-html-page tongue.gif
TajnyAgent
No właśnie szukam i szukam, no i nie mogę się doszukać. Na stronie, którą podlinkowałeś także nie mogę się doszukać odpowiedzi na moje pytanie. ;p
com
chciałeś te 1 linijkę w html tongue.gif a mam wrażenie że tobie chodziło o przyjazne linki nie?
TajnyAgent
Możliwe, że tak, nie jestem pewien o co Ci konkretnie chodzi. No, ale z taką frazą spotkałem się przy szukaniu odpowiedzi na swoje pytanie w Google'u. Może jeszcze raz powtórzę czego oczekuje. Chciałbym, żebym mógł wpisywać w id dowolną treść, którą Sobie wymyślę, czyli jeżeli wpiszę:
Kod
domena1.pl/?id=gra
to przekieruje mnie do
Kod
domena2.pl/test-gra-test
com
http://sprawnymarketing.pl/mod-rewrite/

pierwszy lepszy wpis w google ;P
TajnyAgent
Tego typu rzeczy już czytałem, to trochę zawiłe, a ja dobrze pamiętam, że już taki kod miałem i był on 1-linijkowy w 1 pliku.

Coś takiego w PHP znalazłem, ale niezbyt działa:
Kod
<?php
$id = $_GET['id'];
header('domena2.pl/'$id);
?>
com
jak już to stringi łączy się .

Tylko musisz sprawdzać czy get istnieje o czym napisał Ci nospor
TajnyAgent
No wiesz, ja nie wiem o czym ty dokładnie do mnie piszesz, tak na prawdę tylko przekopiowałem kod i dałem link do swojej domeny ;p Ale po wpisaniu domena1.pl/?=test jest pusta strona.
com
pusta strona bo masz błąd w kodzie i brak włączonych błędów wink.gif

1. if(isset($_GET['id'])) {
  2. $id = $_GET['id'];
  3. header('Location: http:// domena2.pl/'.$id);
  4. }

tylko to nie daje ci wyniku
domena2.pl/test-gra-test tylko dla domena1.pl/?id=gra będzie to domena2.pl/gra

dlatego mówiłem użyj mod_rewrite wink.gif
TajnyAgent
Rozumiem, ale nawet przy twoim kodzie nie działa, bo wyskakuje to:
Kod
Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator at webmaster@domena1.pl to inform them of the time this error occurred, and the actions you performed just before this error.

More information about this error may be available in the server error log.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Apache/2 Server at domena1.pl Port 80

Coś mi się wydaje, że w HTML nie byłoby takiego babrania się, bo dobrze pamiętam, że miałem taki kod w 1 linijce i 1 pliku.
com
no bo teraz namieszałeś w pliku htaccess, na pewnie nie tongue.gif
TajnyAgent
Problem w tym, że ja wgl nie mam pliku .htaccess. Powinienem go sam Sobie stworzyć? Jeżeli tak to wrzucić go luźno, czy w katalogu "cgi-bin"?
com
problem to jak na razie masz z konfiguracja serwera, założyłem, że sam tam namieszałeś zmieniając coś w tym pliku a jak nie to znaczy że gdzie indziej leży błąd. Pytanie czy wgl tam cos Ci działa?
TajnyAgent
Heh, no działa, działa. Jakieś 2/3 miesiące temu miałem postawionego chociażby WordPress'a na tym serwerze.
com
no ale nie pytam co było 2/3 miesiące temu tylko co jest w chwili obecnej. Jak odpalasz domena.pl to co widzisz?
TajnyAgent
com, pustą białą stronę
com
włącz raportowanie błędów jak : Temat: Jak poprawnie zadac pytanie oraz przygotowac srodowisko pracy

TajnyAgent
com, nic mi ten temat nie pomógł. Albo wyskakiwało to samo, albo nic.
com
priv z linkiem do strony wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.