Nie wiem czy tylko ja mam taki problem, ale z tego co wypluła mi wyszukiwarka to wygląda na to, że nie jestem sam (znalezione temat nie dały mi odpowiedzi)

Mam problem z nauką obiektowego php.
Hobbistycznie php nauczyłem się parę lat temu i raczej przyszło mi to bez większych problemów. Większych - mam na myśli takich jak OOP. Z teorią nie jest tak źle, wiem co to klasa, pola, metody i inne ciekawe rzeczy, bo przejrzałem masę kursów, żeby spróbować pojąć OOP. Ale w praktyce ..? Nie wiem jak tego użyć (poprawnie)? Strukturalnie napiszę wszystko na co mam pomysł i ochotę - OOP -> nie napiszę prostego systemu logowanie i autoryzacji, bo nie chce tworzyć klas etc. na siłę i spędzić później godziny na zamartwianiu się czy to poprawnie napisane.
To nie jest tak, że przeczytałem jeden kurs i się poddałem. Dalej buszowałem w internecie. Trafiałem na fora, gdzie ludzie polecali uczyć się na jakichś małych (czasami dużych) frameworkach. Więc idąc za ciosem, spróbowałem.. ale jak używać czegoś o czym nie mam pojęcia jak działa? OK, jest dokumentacja i wszystko na tacy, ale nie na tym mi zależy. Chyba można napisać jakąś prostą strone bez frameworka?
Na innych stronach znalazłem kolejne porady: Tutaj masz gościa, który pokazuje jak napisać prosty framework : link - po tym wszystko zrozumiesz!
Pomyślałem, że może to być moja szansa. Film na youtube, od paru lat jestem w UK więc nie przeszkadzało mi, że po angielsku. Ale jedyne co z tego się nauczyłem to podstawy o wzorcu MVC - zawsze coś

Próbowałem teorią, uczyć się przez przykłady, oglądąć gości na youtube, a nawet samemu coś pisać - ale nic mi z tego nie przyszło. Może jestem za głupi, a może źle to próbuję zrozumieć?
Miał ktoś taki problem? Jak przejść z pisania kodu strukturalnego na OOP? Jest na to jakiś sposób?
PS: Słyszałem, że OOP w C++ jest podobne, akurat mam książkę Grębosza, mógłbym zerknąć na programowanie obiektowe, ale nie chce sobie jeszcze bardziej namieszać i skreślać oop w php, bo to moje hobby.
Z góry dzięki, za porady.