Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odczyt danych z tablicy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
yaro84
Witam

Napisałem kod php, który korzysta z bazy msql, a mianowicie odczytuje dane z bazy i zapisuje w postaci tablicy. Kiedy przy pomocy pętli while odczytam dane wszystko jest ok, dane z tablicy się pojawiają. Natomiast kiedy chcę jeszcze raz skorzystać z poszczególnych danych nie chcą się pobrać. Podpowie ktoś o co chodzi. Kawałek kodu poniżej:

1. // pętla z danymi
  2. while ($wiersz = $rezultat->fetch_assoc())
  3. {
  4. echo $wiersz['komentarz']." ".$wiersz['data']." ".$wiersz['oznaczenie']."<br/>";
  5. }
  6.  
  7. //poniższe dane nie chcą się wyświetlić
  8.  
  9. echo $wiersz['komentarz'];
  10. echo $wiersz['ilosc'];
  11. echo $wiersz['data'];
  12. echo $wiersz['oznaczenie'];
  13. echo $rezultat->num_rows; // tylko ilość wierszy się wyświetla
  14.  

Dane w pętli się wyświetlają natomiast dane pojedynczo już nie.
Kiedy zmienną "wiersz" zadeklaruję przed pętlą while lub po pętli dzieje się to samo, nie chce wyświetlić pojedynczych danych

Podpowie ktoś jak rozwiązać problem
trueblue
Jeśli pobrałeś 10 rekordów i wszystkie je wyświetliłeś, to co miałoby się wyświetlić po tej pętli (jakie/który rekord)?
adbacz
1. Masz błąd w kodzie "eccho".
2. Poza pętlą, w zmiennej $wiersz będziesz miał dane ostatniego rekordu, jaki był wyświetlony w pętli. O taki rezultat Ci chodzi?
3. Włącz raportowanie błędów (poniższy kod wrzuć na sam początek pliku PHP) i zobacz czy masz jakieś błędy:
  1. ini_set('display_errors', 'On');
yaro84
Myślałem, że w zmiennej "wiersz" siedzi tablica i mogę odczytywać z niej co, jak i kiedy chcę....
W pierwszym wierszu tej tablicy są dane, które chciałbym wyświetlić po pętli

Jak najlepiej skorzystać z danych tak jak chce? Żeby ponownie zaczął czytać od pierwszego wiersza w pętli, gdy przed pętlą odczytam dane z pierwszego wiersza

nie ma błędów

troszkę mi zaświtało po Waszych odp
dziękuję bardzo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.