i nie wiem w jaki sposób wykonać taki kod, po przepisaniu go do zmiennej.
np.
<?php $string = \"print $tablica['a']\"; ?>
lub jakikolwiek kod php zapisany jako string.
please help.
----------------------------------
part 2
witam.
teraz mam problem tego typu że funkcja
nie wykonuje mi wszystkich kodów jakie chce a są poprawnie sformułowane.
<?php ?>
np.
mam zapisane w bazie:
<?php ?>
i to się wykonuje, mam też np:
<?php ?>
lub jakakolwiek inna możliwość zapisu czyli
<?php ?>
lub
<?php ?>
itp
taki najprostszy kod jest zapisany w zmiennej $text;[/php]
próbuje go wykonać
<?php ?>
lub
<?php ?>
się wyświetla
<?php ?>
a
<?php ?>
już nie.
Oczywiście tablica $strona istnieje i gdy odwołuje się do tej tablicy bez używania funkcji
to się wszystko wyświetla tak jak trzeba.........
<?php ?>
faq..............
ps.kod jest zagnieżdżony w kilku plikach
czyli
w pliku głównym gdzie tworzona jest tablica $strona;
jest odwołanie do:
<?php require (\"inc/wysw_umowy.inc\"); ?>
w tym pliku zawiera się szablon wyświetlenia danych z tablicy
<?php $strona ?>
w pliku "inc/wysw_umowy.inc" zawiera się też odwołanie do
<?php require (\"inc/funckje.inc\"); ?>
w którym to zapisane są funkcje formatujące wyświetlanie textu
przykładowa fukcja to:
<?php function wyswieltnie_tresci($typ, $text, $font_styl, $font_size, $znak_za_elementem) { if ($typ == 0) { styl_0($typ, $text, $font_styl, $font_size, $znak_za_elementem); } if ($typ == 1) { styl_1($typ, $text, $font_styl, $font_size, $znak_za_elementem); } if ($typ == 2) { styl_2($typ, $text, $font_styl, $font_size, $znak_za_elementem); } }; ?>
w tym samym pliku mieszczą się też funkcje styl_1...3
które niewiele się różnią, a mają postać
<?php function styl_1($typ, $text, $font_styl, $font_size, $znak_za_elementem){ switch ($font_styl) { case 'n': $styl_wysw_poczatek = '<font style=\"font-size:'.$font_size.'px;\">'; $styl_wysw_koniec = '</font>'; break; case 'b': $styl_wysw_poczatek = '<b><font style=\"font-size:'.$font_size.'px;\">'; $styl_wysw_koniec = '</font></b>'; break; case 'i': $styl_wysw_poczatek = '<i><font style=\"font-size:'.$font_size.'px;\">'; $styl_wysw_koniec = '</font></i>'; break; case 'u': $styl_wysw_poczatek = '<u><font style=\"font-size:'.$font_size.'px;\">'; $styl_wysw_koniec = '</font></u>'; break; case 'bi': $styl_wysw_poczatek = '<b><i><font style=\"font-size:'.$font_size.'px;\">'; $styl_wysw_koniec = '</i></b></font>'; break; case 'bu': $styl_wysw_poczatek = '<b><u><font style=\"font-size:'.$font_size.'px;\">'; $styl_wysw_koniec = '</font></u></b>'; break; case 'iu': $styl_wysw_poczatek = '<i><u><font style=\"font-size:'.$font_size.'px;\">'; $styl_wysw_koniec = '</font></u></i>'; break; case 'biu': $styl_wysw_poczatek = '<b><i><u><font style=\"font-size:'.$font_size.'px;\">'; $styl_wysw_koniec = '</font></u></i></b>'; break; } //print $text; znak ($znak_za_elementem); }; ?>
różnią się tylko tym że nie ma w pozostałych wywołania
<?php ?>
zamotane, wiem!!!!!!!!!!!
ale czemu cześć fukcji działa a część nie?