Ja zaś w Orange mam numer na umowę jakieś 6 czy 7 lat. Jako, że cała rodzinka mamy na jedną osobę wszystkie numery to mamy bardzo dużo zniżek. Np. ja przy abonamencie 49 zł płacę jakieś 30 zł (+ do tego raty za telefon ale o tym później), do tego mam 250 sms i nielimitowane rozmowy do wszystkich sieci + 512 MB neta za free. Jak przekroczę 512 MB to dolicza mi 10 zł do rachunku i mam kolejne 2 GB(to jest kolejny minus bo nie da rady tego dezaktywować). Po skończeniu tych danych transfer spada do 16 kb/s ale jako, że mamy dodatkowo wzięty internet z łączonym transferem to bierze mi z tego. Ogólnie rzadko się zdarzają jakieś awarie ale są i minusy.
Teraz tak trochę poukładane.
Plusy:
+Dużo zniżek i gratisów
+Znajomi w salonie, którzy zawsze coś wykombinują
+Internet z łączonym transferem
+Można dorwać fajny telefon w dobrej ofercie
Minusy:
-W ostatnich latach wprowadzili coś takiego, że abonament jest płacony osobno, a raty za telefon osobno.
-Po wykorzystaniu darmowego neta musi wskoczyć ten za dopłatą. Nie można zrobić tak aby od razu ciągnęło z transferu łączonego.
-Zasięg niby jest ok ale u mnie w domu np. łapie HSPA+, ale net rzeczywiście nie działa albo działa mułowato(na SAMSUNGu działa ok, na XPERIA M2 już nie bardzo).
-Często wydzwaniają z żenującymi ofertami pod koniec umowy. Metoda na to prosta. Przeciągasz umowę do momentu aż musisz napisać wypowiedzenie. Jeśli nie dostaniesz dobrej oferty to piszesz wypowiedzenie. Potem zazwyczaj dostajesz już ofertę nie do odrzucenia
-Nakładają na system w telefonie najmocniejsze zabezpieczenia ze wszystkich sieci.
O innych sieciach to wspomnę tyle, że plus jest dla mnie najgorszym syfem bo po prostu okrada ludzi z pieniędzy. Jeśli chodzi o Play to kiedyś prowadziliśmy rozmowy bo Orange nas po prostu zdenerwowało ale ich oferta była w porównaniu do obecnej po prostu śmieszna więc zostało jak było