Chce napisać swój pierwszy program w PHP.
Będzie to baza danych z uprawnieniami do aplikacji, które maja użytkownicy w firmie. Poziom szczegółowości uprawnień w poszczególnych programach jest różny i czasami wystarczy wiedzieć że użytkownik ma dostęp do danej aplikacji a czasami jedne uprawnienia w programie sa powiązane z innymi.
Program będzie zawierał bazę danych z posiadanymi przez userów uprawnieniami i na jej podstawie będzie umożliwiał generowanie nowych wniosków o nadanie uprawnień.
Wszystko to jest zrobione za pomocą checkboxów, a ponieważ programów jest sporo, a modułów w nich jeszcze więcej, jest checkboxów grubo ponad setkę.
Mam juz taka bazę (zapewne mocno niedoskonałą) napisaną w ASP i wiem jak żmudna jest obsługa każdego wyboru.
Już sam formularz z wydrukiem powoduje sporo linijek kodu, a nad baza jeszcze nie zaczęłam pracować.
Jak widzicie głównie wykorzystuję instrukcję IF.
Czy da się to zrobić prościej?
Przykład jak to wygląda u mnie teraz
Formularz:
<p>Program Trzeci <p>Opcja I <input type="checkbox" name="Trzeci[]" value="opI" /> </p> <p>Opcja II <input type="checkbox" name="Trzeci[]" value="opII" /> </p> <p>Opcja III <input type="checkbox" name="Trzeci[]" value="opIII" /> </p> <p>Opcja IV <input type="checkbox" name="Trzeci[]" value="opIV" /> </p> </blockquote> <table border="0" cellspacing="4" cellpadding="4"> <tr> </tr> <tr> </tr> </table> <table border="0" cellpadding="4" cellspacing="4"> <tr> </tr> <tr> </tr> </table>
Wydruk:
<table width="100%" border="0" align="center" id="ramki" cellpadding="0" cellspacing="0" > <? $lp=1 ?> <tr><td width="5%"><?= $lp ?></td> <td width="37%"><strong>Program Pierwszy</strong></td><td width="58%"> <?php else $lp++ ?> </td></tr> <tr><td><?= $lp ?></td><td><strong>Program Drugi</strong></td><td> <?php else $lp++ ?> </td></tr> <tr><td><?= $lp ?></td><td><strong>Program Trzeci</strong></td><td> <?php else $lp++ ?> </td></tr> <tr><td><?= $lp ?></td><td><strong>Program Czwarty</strong></td><td> <?php $licznikCzwartyM=0; { $licznikCzwarty=1; } { $licznikCzwarty=1; } { $licznikCzwarty=1; } { $licznikCzwarty=1; } ?> </td></tr>
I pytanie dodatkowe.
Jaki typ danych powinnam użyć w MYSQL dla chcekboxa? Jeśli dam bit(1) to dane sie zapisuja do bazy, ale juz nie wyświetlaja potem na stronie (miejsce jest puste). Z tinyint(1) nie mam takiego problemu.
używam polecenia