var imgURI = canvas
.toDataURL('image/jpg;base64;');
Żeby przenieść ten adres imgURI użyłem ukrytego formularza:
<form method="POST" action="raport.php" id="myForm"> <input type="hidden" value="" name="img_val" id="img_val" /> <input type="submit" value="RAPORT" name="raport" onclick="capture();" /></form>
W tej samej funkcji, gdzie jest var imgURI zrobiłem podłożenie adresu do formularza:
$('#img_val').val(imgURI); function capture() { var content = document.getElementById("img_val").value; writeToFile(id, content); document.getElementById("myForm").submit(); }
Jak widzimy, wszystko ładnie pięknie, formularz leci do raport.php, pokazuje nam obrazek na tamtej stronie, super.
Problem w tym, że jak na canvie (a to spore canvy, bo wykresy...), jest sporo danych, wywala mi error, że przekroczono dopuszczalną ilość pamięci operacyjnej serwera, 200mb, a jeżeli nie error o pamięci to w ogóle obrazek się nie generuje (po zerknięciu w Google Chrome okazuje się, że zmienna $_POST['img_val'] jest pusta).
Pomyślałem, że może w tej samej funkcji, gdzie definiuję var imgURI warto wrzucić tą zmienną do pliku i potem z pliku brać url obrazka, żeby odczytać go w raport.php.
Więc moje pytanie brzmi, w jaki sposób mogę wrzucić text ze zmiennej imgURI do pliku w JS? Chyba, że macie inne pomysły...
Pozdrawiam i liczę na pomoc ;-)