Mam taki kod oparty na JS. Przekazuje mi wartość do bazy po zapytaniu ID a chciałbym żeby do bazy wysyłał mi nazwę Marki z pola w sql. Label Marka, select name "marka" - wysyła mi do bazy numer ID.
<br><label>Marka</label><br> <select name="marka" class="a" id="marka" > <option value=""> Wybierz Markę</option> <?php $result = $db->query('SELECT * FROM Marki'); // $result ->execute(); // $key = $result->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC); foreach ($key as $marki) { ?> <?php } ?> </select> <br><br> <label>Model</label><br> <select name="model" id="listamodeli" class="a"> <option value=""></option></select>
$przyjecie = $db -> prepare('INSERT INTO `mobidoktor` (`klient`, `ticket`, `Przyjecie`, `szklo` ,`rodzaj`, `imei`, `uwagi`, `model3`,`brand2`,`BOK`,`opakowanie`,`ladowarka`,`kolor`,`Status`,`corobione`,`u
wagidoserwisu`,`rodzajklient`) VALUES( :klient,:ticket,:datapr,:szklo,:serwisD2D,:imei,:uwagi,:model3,:brand2,:BOK,:opa
kowanie,:ladowarka,:kolor,:status,:rodzaj,:uwagidoserwisu,:rodzajklient)'); // 1 $przyjecie -> bindValue(':klient', $_POST['klient'], PDO::PARAM_STR); // 2 $przyjecie -> bindValue(':ticket', $_POST['ticket'], PDO::PARAM_STR); $przyjecie -> bindValue(':rodzaj', $_POST['category'], PDO::PARAM_STR); $przyjecie -> bindValue(':szklo', $_POST['szklo'], PDO::PARAM_STR); $przyjecie -> bindValue(':imei', $_POST['imei'], PDO::PARAM_INT); $przyjecie -> bindValue(':uwagi', $_POST['uwagi'], PDO::PARAM_STR); $przyjecie -> bindValue(':serwisD2D', $_POST['serwisD2D'], PDO::PARAM_STR); $przyjecie -> bindValue(':model3', $_POST['marka'], PDO::PARAM_STR); $przyjecie -> bindValue(':brand2', $_POST['model'], PDO::PARAM_STR); $przyjecie -> bindValue(':BOK', $_POST['BOK'], PDO::PARAM_STR); $przyjecie -> bindValue(':opakowanie', $_POST['opakowanie'], PDO::PARAM_STR); $przyjecie -> bindValue(':ladowarka', $_POST['ladowarka'], PDO::PARAM_STR); $przyjecie -> bindValue(':uwagidoserwisu', $_POST['uwagidoserwisu'], PDO::PARAM_STR); $przyjecie -> bindValue(':datapr',$czas, PDO::PARAM_STR); $przyjecie -> bindValue(':kolor', $_POST['kolor'], PDO::PARAM_STR); $przyjecie -> bindValue(':status', $_POST['status'], PDO::PARAM_STR); $przyjecie -> bindValue(':rodzajklient', $_POST['rodzajklient'], PDO::PARAM_STR); try { $przyjecie->execute(); } catch (PDOException $exception) { }