Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][inne]Czy da się użyć analitycsa do określenia...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maviozo
Cześćsmile.gif
Skoro google potrafi pamiętać konkretnych użytkowników, ile razy wyświetlili stronę itp.
To pytanie brzmi - czy da się jakoś wykorzystać informację typu:

1) czy użytkownik w ogóle tu wchodził (brak tej informacji = jego pierwsze wejście)
2) która to kolejna strona w danej sesji
3) ile czasu spędził na stronie

Wiem że da się to teoretycznie zrobić samemu, ale jeżeli się da, to po co? smile.gif
Aha, żeby było jasne - chodzi mi o wykorzystanie tej informacji w ramach działania witryny a nie do przeglądania analitycsa smile.gif
Niree
Google analitycs lub mysql.
Czekasz na gotowe rozwiązania zamiast samemu pomyśleć.
Lion
PIWIK pozwala na zebranie tych wszystkich informacji i ich późniejsze wykorzystanie.
SmokAnalog
Pobawię się w adwokata.

Cytat(maviozo)
Wiem że da się to teoretycznie zrobić samemu, ale jeżeli się da, to po co? smile.gif

Cytat(Niree)
Czekasz na gotowe rozwiązania zamiast samemu pomyśleć.

Niesprawiedliwy osąd.
Niree
Cytat(SmokAnalog @ 9.11.2016, 21:02:07 ) *
Pobawię się w adwokata.

Niesprawiedliwy osąd.

Oczywiście, że sprawiedliwy. Przecież takich rzeczy jest w google na pęczki. Ten temat to nic innego jak "proszę o kod, ja go sobie później zmodyfikuję".
kayman
Cytat(maviozo @ 9.11.2016, 17:11:53 ) *

przykład

wchodzi ktoś na stronę i kupuje gacie i zamiast zakończyć transakcje porzuca koszyk -> to jest ważne info dla admina że ze stroną/ceną/czymś tam jest coś nie tak, szczególnie jak taka sytuacja się powtarza często

albo

ktoś 16 raz wypełnia formularz -> znowu info że może coś jest niejasno opisane

stosuje się takie systemy "monitoringu" by zwiększyć konwersję, są to systemy bardzo pomagające w określaniu ewentualnych niedociągnięć czy co komu tam potrzeba

same wejścia i czas na stronie to w wielu przypadkach za mało by określić problem lub podnieść skuteczność
maviozo
Ale się polał hejcik smile.gif cóż, wpisywanie google analitycs ... (i tu mój problem) w 99% kieruje do pomocy google, która wcale nie odpowiada na moje pytania smile.gif
Chodzi mi o wykorzystanie danych analitycsa, by wyświetlić coś użytkownikowi, który (i tu scenariusze z 1 posta).
A więc w żadnym razie nie chodzi mi o analizowanie przejść, konwersji itp.
Tylko najprostsze sprawdzenie za pomocą np. jquery i ajaxa, czy użytkownik wg google...(scenariusze z 1 posta) - na przykład żeby mu wyświetlić komunikat po przejściu 5 stron, a potem np. 15 czy po 10 minutach.
Oczywiście można to zrobić po sesji, albo po ciasteczku, ale to już umiem i pomyślałem, że może fajnie byłoby nauczyć się czegoś nowego.

To oczywiście może być głupi pomysł, ale warto pytać smile.gif
viking
Patrzyłeś na https://developers.google.com/analytics/dev...orting/core/v4/
Bo na 100 gdzieś to będzie. Chociaż dane które potrzebujesz najłatwiej było by zapisywać po stronie twojej w sesji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.