Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SHOW TABLES nie pokazuje wszystkich tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
phpion
Witam,
mam dziwny problem, w Google za bardzo nie znalazłem odpowiedzi. Od dzisiaj zauważyłem, że MySQL Workbench nie pokazuje mi wszystkich tabel w bazie. Okazało się jednak, że to samo SHOW TABLES pokazuje tylko ich część (polecenie odpalone z konsoli). Na produkcji mamy ponad 500 tabel i widoków, lokalnie dziś pokazuje mi ich tylko 136 (wczoraj były wszystkie). Tabele, których nie widać, fizycznie w bazie istnieją i można z nich normalnie korzystać. Do lokalnego połączenia używam konta roota, a poza tym nic od wczoraj nie było zmieniane. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?

phpion

PS: Dodam jeszcze, że zrzut bazy (mysqldump) oraz jej przywrócenie wciąż tworzy tylko te 136 tabel...
Pyton_000
Czyli mysqldump pobiera tylko te 136 tabel?

Obstawiam że baza się wysypała.
phpion
Tak, zrzut zawiera tylko te 136 tabel. Czy baza się wysypała? Raczej nie bo tabele, których nie widać działają smile.gif mogę z nich pobierać dane, modyfikować. Jedynie nie widzę ich na liście tabel co niestety jest upierdliwe. Sprawdziłem na której tabeli urywa się moja lista i ona rownież u mnie funkcjonuje bez problemu. Wczoraj wszystko działało, dzisiaj od rana takie zaskoczenie. W dniu wczorajszym żadne zmiany w strukturze bazy nie były wprowadzane. Magia!

// Edit:
Magii ciąg dalszy. Dzisiaj wszystko wróciło do normy. Tak - wczoraj komputer również restartowałem. Co się stało? Dlaczego się naprawiło? Magia...
Pyton_000
Zerknij raczej do mysql.log tam powinna być odpowiedź na Twoje pytanie. Ja dalej obstawiam wysypanie się tabeli information_schema (czy jakoś tak)
phpion
O ile nie zapomnę to w poniedziałek spojrzę. Jeśli coś znajdę to zostawię dla potomnych smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.