Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak szybko wyrzuca się z pracy Junior PHP/Symfony developera jeśli okazuje się być za głupi?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
koszykarze
Załóżmy taką sytuację. Junior przeszedł wszystkie testy rekrutacyjne, podpisał jakąś gównianą umowę o zlecenie, z perspektywą dłuższej współpracy ale pracodawca uznaje dość szybko, że jednak nowy może pracowity, ambitny, zawzięty, chętny do nauki, no ale nieco za głupi, trochę zbyt długo rozwiązuje zadania. Pracodawca wolałby innego na jego miejsce.

Czy dają dopracować takiemu pełny miesiąc czy nie koniecznie? (Rozumiem, że nie ma reguły, wszędzie inaczej. Jak to było w waszym otoczeniu?)

(Bo...
Moja pierwsza praca jako junior symfony/php wiązać się będzie z przeprowadzką do innego miasta (i kosztami przez miesiąc za wynajem pokoju/kawalerki, kaucja, jedzenie, i parę innych rzeczy, które oszacowałem na 3000 zl). Takie 3000 zł (czy ile bym tam miał netto w umowie) mogę pożyczyć, ale wiedząc, że w razie niewypału te pieniądze zwrócę (po rozwiązaniu umowy). Czyli, że przepracuję minimum jeden, pełen miesiąc. Nie wiem czy jestem za głupi, po prostu muszę brać czarny scenariusz pod uwagę. )
kayman
każda umowa w tym zlecenie ma warunki rozwiązania jej więc doczytaj co podpisałeś/podpiszesz/ktoś podpisze
koszykarze
co tu czytać, pracodawca może rozwiązać umowę bez podania powodu jeśli nie jest to umowa na czas nieokreślony, tym bardziej umowa zlecenie.
kayman
pierwsze lepsze

http://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-umowa-zl...or-z-omowieniem

więc od razu widać ile będziesz pracować bo jest termin, po terminie umowa wygasa a następnej nikt nie musi podpisywać
Pyton_000
Czego się spodziewać od Juniora? Nikt nie będzie zakadał że junior będzie pracował tak samo dobrze jak MidDev. Tym bardziej jak przychodzi do projektu który już leci to min. 1 mc to jest poznanie systemu. Potem kolejny 1 mc. to przyzwyczajenie się do projektu i poznanie jego zasad. A dopiero potem można coś stwierdzić czy czlowiek się nadaje czy nie.

http://poradnik.wfirma.pl/-wypowiedzenie-umowy-zlecenia
koszykarze
Cytat(kayman @ 28.11.2016, 20:21:06 ) *
pierwsze lepsze

http://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-umowa-zl...or-z-omowieniem

więc od razu widać ile będziesz pracować bo jest termin, po terminie umowa wygasa a następnej nikt nie musi podpisywać

ja widzę co innego:
"może zostać wypowiedziana w każdym momencie jej trwania przez każdą ze stron. Termin wypowiedzenia także nie obowiązuje, chyba, że został określony podczas spisywania umowy."

Cytat(Pyton_000 @ 28.11.2016, 20:24:58 ) *
A dopiero potem można coś stwierdzić czy czlowiek się nadaje czy nie.

ok. dzięki.

Swoją drogą nie bardzo wiem dlaczego miałbym zgodzić się na umowę zlecenie jeśli nie jestem już studentem, czyli nie jestem ubezpieczony. E?
kayman
Cytat(koszykarze @ 28.11.2016, 20:34:46 ) *
ja widzę co innego:
"może zostać wypowiedziana w każdym momencie jej trwania przez każdą ze stron. Termin wypowiedzenia także nie obowiązuje, chyba, że został określony podczas spisywania umowy."

a ja widzę to

Cytat
chyba, że został określony podczas spisywania umowy.

dlatego mówiłem przeczytaj
Pyton_000
Przy UZ jesteś ubezpieczony ale dobrowolna jest składka chorobowa (zasiłek chorobowy).
Poczytaj jeszcze mój link bo tam masz też napisane że jeśli Zleceniodawca zerwie umowę możesz dochodzić zwrotu poniesionych kosztów (W Twoim wypadku relokacja i koszta mieszkaniowe).
koszykarze
aha, byłem pewien, że zlecenie nie obejmuje ubezpieczenia zdrowotnego/wypadkowego.

Dzięki.
by_ikar
Też taki etap przechodziłem, dlatego najlepiej ustalić z samym pracodawcą wszystko, wszystkie ważne rzeczy wpisać do tej umowy i uświadomić go, żeby cię informował z wyprzedzeniem, bo inaczej zostaniesz na lodzie.
koszykarze
ok
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.