Cytat(Lion @ 27.12.2016, 09:53:33 )

Jeśli Twój system ma API to jest to możliwe, ale pewnie nie ma. Jeśli zalezy Ci na takiej separacji bazy systemu od dostarczanych przez obcych programistów funkcjonalności to zacząłbym od stworzenia takiego API.
Ma API, ale nie na tyle zaawansowane, żeby można było na jego podstawie tworzyć nowe moduły.
Niestety problemem jest to, że nie każdy jest uczciwy. A czy Wy byście oddali na tacy komuś swój program opracowywany przez lata? Jednak żeby się rozwijać dobrze byłoby pewne elementy do opracowania przekazywać innym.
P.S. Pracowałem kiedyś w pewnej firmie ( B ), która produkowała rozdzielnice elektryczne, skopiowali oni od firmy A formy do wytwarzania tych urządzeń, podglądnęli komu sprzedają, całą logistykę firmy i otworzyli swoją działalność, idzie im teraz dosyć dobrze z tego co wiem, jednak od tej firmy B odłączył się pracownik (firma C ), który też skopiował formy, chlop dał tylko inną nazwę firmy i pojechał do wszystkich klientów firmy B, że da im to samo taniej i lepiej. Po pół roku od firmy C odłączył się następny pracownik, takie same formy, nawet nie zmienił nazwy, tylko dołożył przedrostek "EL" i też udeżył do klientów

czasami mijali się w drzwiach
Duże firmy maja prawników, mogą sobie pozwolić na udostępnienie kodu, jednak jedno osobowa firma może mieć problem z wyegzekwowaniem czegokolwiek.
Zlece za 1000 zl modułu pewnego programisty i muszę dąć mu pełen dostęp do oprogramowania? Na miejscu mógłbym mieć na niego oko, ale nie ma tutaj żadnych programistów w okolicy. ew css, html
Cytat(Boshi @ 22.12.2016, 18:07:31 )

I jak niby wyobrażasz sobie, że programista będzie pisał kod nie mając wglądu do architektury? Chyba, że zlecasz tylko poprawienie jednego modułu udostępniajac wszystkie jego dotychczasowe kody, a sam moduł nie ma żadnych powiązań z innymi,.
Nie wiem właśnie, pytam jak to robią inni. Mam prace dla programisty/programistów, kilka mniejszych/większych zleceń.