Cytat
Przenioslem topic do php Pro
hehe, a ja go szukam
Cytat
Czy mogl bys jasniej przedstawic projekt
Są dwie strony (jak zawsze w sieci). Jedna jest serwerem, a raczej skryptem serwera napisanym w php i uruchamianym pod linuxem za pomocą plików (a raczej wpisanych do nich danych)
Kod
/etc/services
---------------
phpserwer 12345/tcp
/etc/inetd.conf
-----------------
phpserwer stream tcp nowait user /home/user/skrypt.php
Skrypt musiałby miec taką postać
#!/usr/bin/php -args
<?php
//kod programu
?>
Teraz dochodzi klient, który może być czymkolwiem, skryptem www, skryptem shellowym, lub nawet programem w c/czymkolwiem.
Polega to na tym, że skrypt po stronie klienta miałby otwierałby połączenia za pomocą fsockopen((local)host, 12345). Port podałem taki, żeby się zgadzało z plikem konfiguracyjnym. Teraz tak. Skrypt funkcją fputs() wydawał by polecenia/odpowiadałby serwerowi, a funckją fgets otczytywałby odpowiedzi/polecenia serwera. Inaczej by to jednak musiało wyglądać po stronie serwera, który musiałby jakoś odczytywać dane (komunikowałby sie za pomocą print, więc z tym podejrzewam nie ma problemu). Myślę, że dałoby się to zrobić np. za pomocą readline, tylko czy to by działało w takim zastosowaniu. W przykładzie na górze, w tym dialogu pomiędzy serwerem a klientem użyłem pewnego zabezpieczenia. Klient nie wysyłałby danych dopóki nie otrzymałby od serwera instrukcji READY (print "READYn"; na serwerze). To oznaczałoby, że serwer gotowy jest do otrzymania odpowiedzi/instrukcji. Mam nadzieję, że teraz już to jaśniej wyjaśniłem i jakoś można się w tym połapać!