Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wydarzenia live po stronie serwera w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
swist666
Cześć,

Chciałbym napisać aplikację która będzie żyła swoim tokiem po stronie serwera i nie wiem jak się za to zabrać.

Przykład: Aukcja live: odliczamy od 5 w dół, w momencie gdy ktoś podbije aukcję czas odliczania się resetuje i zapisujemy nowy bid. Jak aukcja się skończy wykonuje się jakieś zdarzenie (np. wyślij event do przeglądarek że już nie można licytować) i odpalamy nową. Umiałbym coś takiego stworzyć w php ale domyślam się że skrypt php który będzie chodził przez długi czas w php to głupota.

Stworzyłem coś takiego w meteorjs (tam po prostu po stronie serwera był wykonywany skrypt js, a gdy ktoś kliknął bid wykonywała się metoda która resetowała interwał).

Pytanie jak się za coś takiego zabrać na serwerze phpowym (np. nginx). Czy da się w ogóle coś takiego zrobić?
thek
To ja może odpowiem pytaniem na pytanie Ci... Czy PHP samo z siebie może być stroną inicjującą komunikację i żyjącą na serwerze sposób ciągły? Gdy zdasz sobie sprawę JAK działa serwer, zrozumiesz sedno problemu w swoim pytaniu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.