Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]czy komenda "composer require foo/foo" zawsze ściągnie możliwie najnowszą wersję?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szczrzcz
bo "composer require phpunit/phpunit" zainstalował mi w projekcie wersję "4.8.35" a 5.7 jest oznaczona jako "old".

czy mam walczyć z composerem i pisać "composer require phpunit/phpunit ^6.1" czy wtedy się coś skiepści?
nospor
Nie, nie masz walczyc z composer. Masz sie nauczyc czytac dokumentacje. Skoro uzywasz starego php5 to sie nie dziw ze ci sie instaluje stare phpunit, ktore dziala na starym php. chcesz miec nowe phpunit to uzywaj nowego php tongue.gif
szczrzcz
Cytat(nospor @ 14.05.2017, 12:25:00 ) *
Nie, nie masz walczyc z composer. Masz sie nauczyc czytac dokumentacje. Skoro uzywasz starego php5 to sie nie dziw ze ci sie instaluje stare phpunit, ktore dziala na starym php. chcesz miec nowe phpunit to uzywaj nowego php

a tam stare, 7.0.4.

Może/sz (ktoś) rzucić okiem?

composer.lock
composer.json

Co sprawia, że composer myśli że mam starą wersję PHP?

1. Problem 1
  2. - phpunit/phpunit 6.1.3 requires php ^7.0 -> your PHP version (7.0.4) overridden by "config.platform.php" version (5.3.9) does not satisfy that requirement.
  3. - phpunit/phpunit 6.1.2 requires php ^7.0 -> your PHP version (7.0.4) overridden by "config.platform.php" version (5.3.9) does not satisfy that requirement.
  4. - phpunit/phpunit 6.1.1 requires php ^7.0 -> your PHP version (7.0.4) overridden by "config.platform.php" version (5.3.9) does not satisfy that requirement.
  5. - phpunit/phpunit 6.1.0 requires php ^7.0 -> your PHP version (7.0.4) overridden by "config.platform.php" version (5.3.9) does not satisfy that requirement.
  6. - Installation request for phpunit/phpunit ^6.1 -> satisfiable by phpunit/phpunit[6.1.0, 6.1.1, 6.1.2, 6.1.3].

edit:

znalazłem rozwiazanie, trzeba usunąć z composer.lock
  1. "config": {
  2. "platform": {
  3. "php": "5.3.9"
  4. }
  5. },
bostaf
Cytat(szczrzcz @ 14.05.2017, 12:58:19 ) *
znalazłem rozwiazanie, trzeba usunąć z composer.lock

Nie edytuje się composer.lock - to plik automatycznie generowany z composer.json po composer install i update. Usuń to wymaganie co do wersji php, albo zmień, w composer.json.
szczrzcz
no w json, przeklawiaturowałem się.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.