Przyjazne linki to temat wałkowany setki razy. Przejrzałem dość sporo tematów (zarówno na tym Forum, jak i na innych stronach) i szczerze mówiąc mam niezły mętlik... Im bardziej się w ten temat zagłębiałem, tym mniej wiem.
OK. Postanowiłem więc działać i sprawdzić czy i jak to hula. Robię to na dziale z serialami online, a jak wiadomo tytuły poszczególnych odcinków niekiedy "szokują" ilością znaków nie-alfanumerycznych, czyli np. !, ?, [, ], ", '...
Ponadto (jeśli chodzi o polskie seriale) są polskie znaki diakratyczne. No i żeby było jeszcze "fajniej", to są spacje.
Dobra - do rzeczy.
Do tej pory, aby wejść na konkretny odcinek, trzeba było wejść na adres:
www.moj_serwer.pl/filmy.php?id=777
Tytuł serialu: 07 zgłoś się
Tytuł odcinka: Odc. 1 - Major opóźnia akcję
Już w samym tytule serialu mamy na dzień dobry ł, ś i ę oraz spacje.
W tytule odcinka jeszcze kropka...
Moje założenie:
www.moj_serwer.pl/07_zglos_sie/Odc._1_-_Major_opoznia_akcje,777
Zmieniłem więc wyświetlanie linków z takiego:
filmy.php?id='.$id.'<br>';
na taki:
filmy.php?title='.$title.'&podt='.$podt.'&id='.$id.'<br>';
Gdzieś na Forum ktoś polecił stronę generateit.net, gdzie elegancko można zobaczyć co i jak zrobić. Skopiowałem więc mój "nowy" link i oczywiście wyszły mi krzaczki:
www.moj_serwer.pl/test/filmy.php?title=07%20zg%B3o%B6%20si%EA&podt=Odc.%201%20-%20Major%20op%F3%BCnia%20akcj%EA&id=777
Zarysowałem mniej więcej sprawę, więc teraz pojawiają się kłopociki:
1. Polskie "ogonki" - zamienić je w samym skrypcie, czy też w .htaccess ?
Jakie rozwiązanie jest lepsze?
2. Inne znaki (spacje, kropki, nawiasy kwadratowe, pytajniki, wykrzykniki itp... itd...):
jak sobie z nimi poradzić? Bo raczej nie muszą (nie powinny?) być w adresie...
3. Grubsza sprawa. Czy muszę ustawić każdy odcinek w .htaccess (a baza liczy coś około 6000 odcinków), czy też jest jakaś metoda "uniwersalna" (jedna linia), że np. pobierając tytuł, podtytuł oraz id, plik .htaccess sam będzie "potrafił" przerobić każdy tytuł?
4. Kolejna sprawa to wujek Google. Wyszukiwarki już kierują do szukanych odcinków, a tu nagle będą "nowe" adresy i skąd wujek Google ma wiedzieć, że one są? Ktoś w Googlach kliknie na stary adres (który do tej pory kierował do konkretnego odcinka), a teraz, jak ktoś kliknie, to wywali go na moją str główną...
Bardzo proszę o pomoc. Zacząłem i szkoda by było...
Być może pytań będzie jeszcze więcej, ale przynajmniej wszystko będzie w jednym miejscu (dla potomnych

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie (p)odpowiedzi.
Pozdrawiam!