Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Testowanie stron...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
strife
Witam,

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad instalacją systemu Gentoo do programowania w php, tylko mam pewien problem, aby tego dokonać musiałbym usunąć Windę... I tu moje pytanie, czy wiecie może jak na Gentoo zrobić obsługę Internet Exloprer - albo coś w podobie, emulacja, niewiem... ? Niestety jestem zmuszony testować też strony, skrypty na niej bo większość ludzi używa właśnie jej...

Macie jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu, bez kupowania nowego twardego dysku?? Jakieś pomysły?

Pozdrawiam!
sf
Przecież oba systemu można mieć na jednym dysku.
strife
Cytat(sf @ 2005-02-01 07:02:08)

Mój dysk ma oszałamiającą pojemność 3000 MB, więc raczej to nie wypali... chyba że bym zrezygnował z XP, ale ten wariant też odpada bo on daje mi dostęp do internetu... No dobrze a może wiecie ile zajmuje Gentoo, w wersji takiej aby było środowisko graficzne + programy do php?
Vertical
Cytat(scarface)
bo on daje mi dostęp do internetu

A sterowników modemu na Gentoo nie ma?
bela
Cytat(Vertical @ 2005-02-01 16:58:07)
Cytat(scarface)
bo on daje mi dostęp do internetu

A sterowników modemu na Gentoo nie ma?

jak ktos ma winmodem to jest to DUZY problem dry.gif
Puciek
Niesprawdzalem dokladnie wagii ale mysle ze okolo 1gb bedzie wazyc...
sf
Można zmienić XP na jakąś poprzednią wersję, która zdecydowanie mniej zajmuje.
bela
win98 ok 200
Seth
Cytat(scarface @ 2005-02-01 16:49:40)
Cytat(sf @ 2005-02-01 07:02:08)

Mój dysk ma oszałamiającą pojemność 3000 MB, więc raczej to nie wypali... chyba że bym zrezygnował z XP, ale ten wariant też odpada bo on daje mi dostęp do internetu... No dobrze a może wiecie ile zajmuje Gentoo, w wersji takiej aby było środowisko graficzne + programy do php?

Zainstaluj Slackwarea - podstawa + Apache + MySQL + php + X'y + np. XFCE4 to ok 500-600 MB (chyba)
Do tego musisz doliczyc 2x RAM na swap, wiec jezeli przeznaczysz na niego 1 GB to powinno na wszystko i jeszcze troche starczyc.
A, ze jest on bezpieczniejszy niz Gentoo bez problemu mozesz sie wtedy polaczyc z net'em.

----- Edit:
U siebie mam zainstalwoanego Slacka, X'y, XFCE4, Apachea, Postgresa, php, Sambe, Firefoxa oraz biblioteki do sieci, komilatory, biblioteki graficzne itp.
Zajmuje to wszystko (bez SWAPa) ~700 MB.

----- Edit2:
A moze zainwestuj w osobny komputer do testowania php.
Np. jeden z tych: http://www.slackwarepl.eu.org/content/view/90/2/
Wtedy odpoadnie Ci problem dwoch systemow na jednym dysku.
strife
Cytat(Seth @ 2005-02-01 18:03:50)
U siebie mam zainstalwoanego Slacka, X'y, XFCE4, Apachea, Postgresa, php, Sambe, Firefoxa oraz biblioteki do sieci, komilatory, biblioteki graficzne itp.
Zajmuje to wszystko (bez SWAPa)  ~700 MB.

Myślę, że 700 MB to już jest konkretny rozmiar, i mógłbym go zainstalować, tak więc dobry OS do php to Slackware tak? Nie będzie z nim problemów z instalacją i konfiguracją...? I jeszcze jedno czy jest on dobry do programowania w php?

Cytat(Seth)
A moze zainwestuj w osobny komputer do testowania php.
Np. jeden z tych: http://www.slackwarepl.eu.org/content/view/90/2/
Wtedy odpoadnie Ci problem dwoch systemow na jednym dysku.

Cena: 189 PLN brutto ... - Ciekawe jeszcze się nie spotkałem z takimi zestawami, wydaje mi się to bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób które za dość mało funduszy mogą zaopatrzyć się w porządny system ze skonfigurowanym serwerem... Ale chyba lepszym rozwiązaniem przynajmniej dla mnie będzie zakup nowego HDD. Wyjdzie taniej smile.gif Ale nad tym zestawem napewno nie przejdę obojętnie bo naprawdę to jest dobre rozwiązanie dla programistów(w więkości dla tych co nie dysponują milionami tongue.gif)

Tak więc podumowując to zrobie jak mówicie czyli wgranie Win 98, Slackware i powinno mi starczyć... smile.gif chyba się zmieszczę w 3 GB.

I jeszcze naprawde ostatnie pytanie(przynajmniej w tym poście tongue.gif) Czy w Slackware jest jakaś dobra aplikacja która ma kolorowanie składni i obsługuje kodowanie ISO-8859-2 - bo na tym mi najbardziej zależy... smile.gif

Dziękuje Wszystkim za cenne posty i proszę o dalsze... smile.gif
Puciek
Zend Studio ^^
Seth
Cytat(scarface @ 2005-02-01 19:57:22)
Myślę, że 700 MB to już jest konkretny rozmiar, i mógłbym go zainstalować, tak więc dobry OS do php to Slackware tak? Nie będzie z nim problemów z instalacją i konfiguracją...? I jeszcze jedno czy jest on dobry do programowania w php?

Wiekszosc dystrybucji jest dobra do programowania w php winksmiley.jpg
Ale nie kazda jest stabilna i bezpieczna. Slack IMO jest jedna z nalepszych dystrybucji i dlatego jej sie trzymam smile.gif
Zreszta uzywam go juz od kilku miesiecy i dotej pory nie mialem z nim wiekszych problemow, z ktorymi nie dalo by sie poradzic.

Cena: 189 PLN brutto ... - Ciekawe jeszcze się nie spotkałem z takimi zestawami, wydaje mi się to bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób które za dość mało funduszy mogą zaopatrzyć się w porządny system ze skonfigurowanym serwerem... Ale chyba lepszym rozwiązaniem przynajmniej dla mnie będzie zakup nowego HDD. Wyjdzie taniej smile.gif Ale nad tym zestawem napewno nie przejdę obojętnie bo naprawdę to jest dobre rozwiązanie dla programistów(w więkości dla tych co nie dysponują milionami tongue.gif)

Tez myslalem o kupnie wiekszego dysku zamiast takiego sprzetu, ale przewazyl ten zestaw gdyz:
- rozdziela umnie net na komputery (kupno dobrego routera to ok 200-300 zl :/)
- sluzy za firewall
- mam staly dostep do Linuxa ,bez potrzeby przelaczania sie miedzy systemami
- chodzi bardo cicho, wiec mozna go zostawic na noc i przy wiekszym dysku sciagac jakies rzeczy

I jeszcze naprawde ostatnie pytanie(przynajmniej w tym poście tongue.gif) Czy w Slackware jest jakaś dobra aplikacja która ma kolorowanie składni i obsługuje kodowanie ISO-8859-2 - bo na tym mi najbardziej zależy... smile.gif

Najlepiej zainstalwoac Zend'a (w wersji bodajze home - darmowej).
Oczywiscie wczesniej trzeba doinstalwoac Jave i bedziesz mial to samo co na windowsie.

Jest oczywiscie masa innych programow, ale ten mi najbardziej przypadl do gustu.
tes
Brawo Seth: jak nie wiesz o czym piszesz to moze nie pisz ? ok ? Slackware najbezpieczniejszy? skad to wziales? chyba ze wsyztskie dystrybucje dokladnie przetestowales to zwracam honor...

scarface: wiec tak, osobiscie u siebie uzywam dystrybucji Slackware, ale zaraz po sesji przesiadam sie na Gentoo - czlowieku jak masz czas zeby to wsyztsko skompilowac to sie nawet nie zastanawiaj ;] Gentoo jest swietne, skompilowane pod twoja architekture i w ogole.... Bedzie ci super szybko chodzilo ;] Oczywiscie mozna na slackware wsio skompilowac, ale po co, skoro sa do tego stworzone dystrybucje, poza tym forum gentoo jest olbrzymie. No ja polecam, odkad zobaczylem u kumpla i jak widzialem w jakim tempie mu sie KDE laduje to chyba sie zakochalem ;]
Co do tego ktore distro sie nada... to kazde sie nada ;] i kazde bedzie dobre, wiec wybor nalezy do ciebie. Najlepiej jakbys sobie sciagnal pare dystrybucji i sam potestowal, a nastepnie zostal przy tym, ktore najbardziej ci odpowiada.
Pozdrawiam
spenalzo
Cytat(tes @ 2005-02-02 02:45:51)
Brawo Seth: jak nie wiesz o czym piszesz to moze nie pisz ? ok ? Slackware najbezpieczniejszy? skad to wziales? chyba ze wsyztskie dystrybucje dokladnie przetestowales to zwracam honor...

Zaczyna sie odwieczna wojna pomiedzy fanami roznych dystrubucji sleepysmiley03.gif tiredsmiley.gif
Puciek
Cytat(spenalzo @ 2005-02-02 04:49:56)
Cytat(tes @ 2005-02-02 02:45:51)

Zaczyna sie odwieczna wojna pomiedzy fanami roznych dystrubucji sleepysmiley03.gif tiredsmiley.gif

Bylo to do przewidzenia, trzeba sie przyzwyczaic ze zgody niebedze tongue.gif
[jestem za slackiem]
tes
jaka wojna? czytales w ogole o co mi chodzi?
Przeciez tez uzywam Slackware, wiec czemu mialbym byc przeciwko? Wlasnie chodzilo mi o to aby czlowiekowi, ktory jest zielony nie narzucac to czego ma uzywac.... Bo jest to bez sensu, zwlaszcza ze moze sie pozniej zrazic.
To tyle, zadnej wojny nie chcialem tu wszczynac. Przynajmniej przedstawilem dlaczego bym sobie Gentoo postawil (gdybym mial czas, a jego ostatnio brak sad.gif ).
Seth
Cytat(tes @ 2005-02-02 01:45:51)

Porownaj sobie ilosc bledow, ktore zostaly znalezione w Gentoo a w Slacku:
Slackware @ Secuina: http://secunia.com/product/4368/
Gentoo @ Secunia: http://secunia.com/product/339/

Gentoo to zbitek roznych technologii, ktore nie zawsze w tantiemie dzialaja dobrze.

Kompilacja wszystkiego od podstaw nie zawsze daje efekt super szybkiej pracy. Faktycznie aplikacje uruchamiaja sie szybciej ale nie koniecznie szybciej dzialaja (smieszne, nie ?).

Co z tego, ze wszystko kompilowane jest od zera, skoro na slacku moge zrobic to samo ? Tylko po co ? Aby zwiekszyc o jedna sekunde szybkosc uruchamiania aplikacji ? sic !

Patryk (tworca slacka) ma polityke nie wrzucania do dystrybucji czegos co nie zostalo sprawdzone. Taka polityka sprawia, ze Slack jest bardzo stabilny. W przypadku Gentoo jest inaczej: przewaznie wisza tam wersje beta/alpha.

Paczki w Gentoo co prawda fajnie zroibone, znowu sa czyms co zostalo zapozyczone z innego systemu (bodajze OpenBSD).

Jednym slowem Gentoo to zlepek roznych technologii, ktore jak dla mnie sa niczym aluminiowe felgi w maluchu.

Tak, wiec tes... to co sie swieci moze okazac sie pirytem.

P.S.
Cytat
jaka wojna? czytales w ogole o co mi chodzi?
Przeciez tez uzywam Slackware, wiec czemu mialbym byc przeciwko? Wlasnie chodzilo mi o to aby czlowiekowi, ktory jest zielony nie narzucac to czego ma uzywac....

Cytat
czlowieku jak masz czas zeby to wsyztsko skompilowac to sie nawet nie zastanawiaj ;] Gentoo jest swietne

Widze tu pewna sprzecznosc tongue.gif
tes
to przeczytaj dalej... odkryjesz sens

O jedna sekunde ? Jeszcze mi powiedz ze jadro tez masz z .tgz i dziala super O_o

Kocham stronki z jakimis bledami pfff... wiecej linkow.
Aha jeszcze jedno, przed poleceniem komus dystrybucji najpierw zobacz czy to ma byc na desktop czy jako serwer. Kolega potrzebuje raczej distro na desktop. Ja nie pisze ze Slackware jest do bani.... po prostu IMO (imo exclamation.gif!) Slackware jest fajny (ale ja, czytaj: JA!!) gdybym mial czas to probowalbym Gentoo i juz. Gdyby nie to ze uzywam Slackware od okolo 1,5 roku i jestem przyzwyczajony juz dawno zmienilbym chociazby na Debiana, bo mu zazdroszcze apt-get, a w Slackware caly ten "swaret" to kupa, przynjamniej na razie ;].

Aha tak jeszcze zapytam: uzywales Gentoo ze sie tak wypowiadasz, bo ja tak, tyle ze nie do konca skonfigurowane tak jak chcialem. Debiana tez uzywalem, ale przez przypadek znalazlem Slackware (lol tongue.gif). Mialem jeszcze: Mandrake, Red Hat, Fedore, i w cholere innych tongue.gif

Podobno Arch linux wymiata, ale nie imalem okazji sie przekonac :/
Seth
Cytat(tes @ 2005-02-02 09:29:01)
Cytat
to przeczytaj dalej... odkryjesz sens

tja... kazdy widzi to co chce...

Tak czy inaczej misiu pysiu, ja wyrazilem swoje zdanie, poprzedzajac je sensownymi argumentami. Teraz do autora nalezy ruch co dalej.
tes
Argumenty w postaci linkow, no super.. ;] - czyli nie wiem, ale czytalem, slyszalem ;] sprobuj gentoo tosie nie przesiadziesz ;]
Dobra niewazne tongue.gif

Aha ale jak ktos chce miec szybko system wydajny i piekny i w ogole to oczywiscie Slackware tongue.gif

tutaj masz na zachete moj ostatni zrzut:
http://student.uci.agh.edu.pl/~jmachaj/img/kde.png ;]
Marusz
Cytat(tes)
Oczywiscie mozna na slackware wsio skompilowac, ale po co, skoro sa do tego stworzone dystrybucje, poza tym forum gentoo jest olbrzymie.

Bardzo bogate w tresc i rozeznanie jest powyzsze zdanie (nawet mi sie zrymowalo). Rasumujac: na Slackware MOZNA kompilowac (shock), aczkolwiek nie ma sensu tego robic, poniewaz sa inne dystrybucje (w domysle Gentoo) na ktorych mozna wszystko kompilowac. A! No i nie zapominajmy: Gentoo ma olbrzymie forum!

Gwoli scislosci, miedzy innymi:
- RedHat ma najwieksza siedzibe firmy wsrod wszystkich dystrybucji Linuxa
- Slackware to pierwsza udokumentowana dystrybucja Linuxa
- Mandrake robia Francuzi
- Gentoo ma olbrzymie forum

Cytat(tes)
No ja polecam, odkad zobaczylem u kumpla i jak widzialem w jakim tempie mu sie KDE laduje to chyba sie zakochalem ;]

Widac, ze autor postow posiada bogate doswiadczenia w temacie. Szkoda, ze nie napisal, ze KDE PRACUJE szybciej/ WYKONUJE OPERACJE szybciej. Powod? Jakikolwiek skompilowany program pod dana platforme uruchamia sie szybciej. Tak zawsze bylo i zawsze bedzie. Z racji tego, ze forum jest o php, polecam zainstalowac Apache+php z paczki, napisac prosty benchmark, spisac pomiary i zrobic dokladnie to samo kompilujac oba programy. Juz na pierwszy rzut oka w drugim wypadku Apache wystartuje niczym rakieta... a czy bedzie pracowal szybciej? Przekonajcie sie sami.

Cytat(tes)
Przynajmniej przedstawilem dlaczego bym sobie Gentoo postawil (gdybym mial czas, a jego ostatnio brak sad.gif ).

Z sumowany czas jaki poswieciles na pisanie owych postow, spokojnie moglbys przeznaczyc na instalacje Slackware. Czy w tym czasie zainstalowalbys Gentoo? Nie sadze...

Cytat(tes)
O jedna sekunde ? Jeszcze mi powiedz ze jadro tez masz z .tgz i dziala super O_o

axesmiley.png

Cytat(tes)
w Slackware caly ten "swaret" to kupa, przynjamniej na razie ;].

Coz... tutaj autor wykazuje sie znajomoscia struktury pakietow obu dystrybucji. Prawda jest zas taka, ze SWARET jest bardzo dobrym (jak na warunki Slackware) narzedziem zarzadzajacym pakietami. Abstrachujac od tego, ze SWARET to nie jedyny zarzadca pakietem (wystarczy spojrzec w katalog extra).

Cytat(tes)
Argumenty w postaci linkow, no super.. ;]
====
tutaj masz na zachete moj ostatni zrzut

Jesli mialbym byc szczery, to linki Setha sa o niebo bardziej przekonujace. Jesli bylbym laikiem, to wyglad Twojego KDE bardziej by mnie odstraszyl niz przyciagnal. Inna rzecz, ze kazdy ma swoj gust... aczkolwiek podejrzewam, ze nie jestem sam.
Peter15
Gentoo nie ma wcale 1 gb. On ma tyle ile skompiluesz w niego. Instalacja polega na konfiguracji kompilowaniu wszystkiego przez emerge. Prostszy od slacka ale kompilacja trwa naprawde długo
strife
Witam ponownie...

Heh... chyba tym tematem wywołałem wojnę między zwolennikami różnych dystrubucji... Narazie mam ściągam Slackware (CD1 - 15% i CD2 - 4%) - zobaczymy co z tego wyjdzie... Zobaczę i spróbuje..

[...] Ja osobiście próbowałem już korzystać z wielu dystrybucji między innymi: Mandrake, Suse, RedHat ... tylko że do żadnego nie mogłem się przekonac i zaczynałem instalowac od nowa inną dystr. A teraz chcę aby został na zawsze...

Co do Gentoo: Z tego co czytałem to wiele osób rezygnuje z niego ze względu na dalszą jego konfigurację... Tylko nie wiem czy właśnie jest w nim sens, bo jako początkujący użytkownik Gentoo wątpie aby mi się udało rozwiazywać pojawiające się błędy - a jego ponowne wgrywanie było by bardzo męczące.

Reasumując, jak mi się już ściągnie Slack - wgram zobaczę co w trawie piszczy i zobaczę czy będzie s(hit) ... smile.gif

Dziękuje wszystkim za udział w dyskusji.

Pozdrawiam!
tes
Marusz: Skoro swaret jest taki swietny, czemu nie jest rozprowadzany z distro ? hm ? uzywalem swareta przez dluuuuuuugi cza, ale mialem z nim duzo problemow, z apt-get nie mialem.
Kde i kazdy WM, kazdy program skompilwoany otwieral mi sie na gentoo szybciej (niestety nie u mnie), szybciej dzialal, i byl stabilny (mam KDE 3.3.2 i czasem sie "skopie", jakies glupie bledy), sorry to nie jest zbyt fajne. X.org tez mam z paczek - niestety tez mu sie czasem zdarza wyjsc ;], czyto przypadek? na pewno i na pewno masz racje, ze haha z paczek jest tak samo dobre jak ze zrodel.exclamation.gif Piszesz jakbys pierwszy raz instalowal system i nie zalezalo ci na wydajnosci tylko na prostoscie. N/C

Cytat
Z sumowany czas jaki poswieciles na pisanie owych postow, spokojnie moglbys przeznaczyc na instalacje Slackware. Czy w tym czasie zainstalowalbys Gentoo? Nie sadze...

Nie zdazylbym zainstalowac Slackware. Gentoo moglbym zainstalowac w takim samym tempie jak Slackware, zalezy jaki Stage i jaki sprzet...
bela
Cytat(tes @ 2005-02-02 21:19:22)
Gentoo moglbym zainstalowac w takim samym tempie jak Slackware, zalezy jaki Stage i jaki sprzet...

od kiedy to slack instaluje sie tydzien withstupidsmiley.gif laugh.gif
tes
A przeczytales do konca ? STAGE... O_o

http://www.gentoo.org/ - poczytasz, zrozumiesz.

Poza tym Gentoo wcale nie musi instalowac sie tydzien. To zalezy od tego jaki chcesz miec system, od twojej inwencji i od tego jaki masz sprzet.

Dobra na tym koncze wypowiedzi w tym temacie bo nie macie pojecia o czym piszecie. Z mojej strony EOD, zwlaszcza ze Scarface dokonal juz wyboru (imo dobrze wybrales ;]).
Seth
Cytat(tes @ 2005-02-02 21:19:22)
uzywalem swareta przez dluuuuuuugi cza, ale mialem z nim duzo problemow

Jakie ?

Swoja droga, jak mozna oceniac dystrybucje po tym jak wyglada zrzut ekranowy desktopa ? :|

Podaj argumenty, ktore przekonaly by osobe, ktora zna sie na Linuxie, a nie podaza za nowosciami i ladnymi ikonkami... to wtedy mozna sensowanie pogadac.

@scarface: Polecam Ci zajrzec tutaj: http://www.slackware.prv.pl

P.S.
Apropox X'ow na slacku:
Tak sie sklada, ze mam dostep do jednego z terminali (serwera multimedialnego) Marusza i po wpisaniu ps aux dostalem cos takiego:
Cytat
seth    12305  0.0  0.0  2340    4 tty1    S+  Jan18  0:00 /bin/sh /usr/X11R6/bin/startx
seth    12319  0.0  4.3 28676 5564 ?        S    Jan18  9:42 X
seth    12323  0.0  1.2  6436 1556 tty1    S    Jan18  0:18 /usr/X11R6/bin/fluxbox

Ciekawe co ?
tes
To ja jeszcze podam linka (dla tych ktorzy nie czytaja reguralnie linux.pl winksmiley.jpg):
http://www.slackersbible.org/
bela
Cytat
Przegladajac rozne fora poswiecone gentoo (a naprawde jest ich sporo)

duże fora świadczą tylko o jednym - dużo problemów winksmiley.jpg, znakomita większosc postow nalezy do dzialu Assistance, n/c biggrin.gif
sf
Cytat(bela_666 @ 2005-02-03 08:34:59)
Cytat
Przegladajac rozne fora poswiecone gentoo (a naprawde jest ich sporo)

duże fora świadczą tylko o jednym - dużo problemów winksmiley.jpg, znakomita większosc postow nalezy do dzialu Assistance, n/c biggrin.gif

Lub duża ilość początkujących winksmiley.jpg Bo ludzie chwalą jakiś system, a potem zabiera się taki zielony do tego i nie wie co i jak... traci czas, nerwy, a wy dalej swoje by używał tego systemu bo Wam się podoba tongue.gif
tes
To juz zalezy tongue.gif
Popatrzcie kto prowadzi na distrowatch ;] a ta dystrybucja nie wymaga chyba az takich poswiecen ze strony usera ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.