Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Monitor 21:9
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Evinek
Zastanawiam się nad kupnem drugiego monitora, ale tym razem o proporcjach 21:9.
Miałby być on głównym ekranem + aktualny jako dodatkowy.
Mam monitor 24 cale Full HD więc ten drugi byłby 29 cali 2560 x 1080.

Chciałbym się zapytać jak się sprawdza taki monitor przy programowaniu.
Głównie chodzi mi o korzystanie na nim z IDE aby wygodnie rozstawić panele w nim.

Dodatkowo czy ktoś z was ma doświadczenie jak się sprawuje korzystanie z takiego monitora 21:9 + drugiego 16:9 dodatkowo?
Czy to nie jest wtedy za dużo?
Toshikatsu
Odkopię nieco temat, bo sam jestem zainteresowany odpowiedzią biggrin.gif

Żeby nie było czystego spamu, to dorzucę kilka groszy.

Obecnie mam laptopa 17', na którym działam w domu. Głównie służy mi właśnie do programowania i grania.
Problem jednak w tym, że jeden ekran i to tak niewielki jest problematyczny przy siedzeniu stacjonarnym w domu.
Zastanawiam się dlatego nad kupnem monitora "głównego".
Teraz tylko mam dylemat na temat tego jaki powinien to być. Czy brać 21:9, czy 16:9, a przy okazji jaki rozmiar były w miarę optymalny, żeby korzystanie jednocześnie z dwóch nie było uciążliwe?
I też jak do tego ma się stosunek ceny do wygody korzystania. Monitor to jednak główny punkt pracy, dlatego można na niego raz kiedyś wydać w miarę sporo. Ale do jakiej ceny przekłada się to w miarę optymalnie, a powyżej której to już lekka przesada?
viking
Z wide dość dobry jest LG 29UM58 i często w granicach 900zł. Przy 2 tak naprawdę ogranicza cię biurko. Fajnie działają np 2x Dell U2717d z wąskimi ramkami. Zależy wszystko jaki masz budżet, czy chcesz tylko do pracy czy do grania.
sazian
Nigdy nie korzystałem z 21:9, nie słyszałem również żeby ktoś takiego używał do programowania. Ale jeden z klientów ostatnio bardzo sobie chwalił takie cudo do montowania filmów.
Od graczy również słyszałem pochlebne opinie ale nie osobiście tylko na yt.
KotWButach
To zależy od przeznaczenia. Mnie kilka linii kodu mniej by bolało 16:9 vs 16:10.
W grach zawsze można ustawić 16:9 a czarne paski nie przeszkadzają ani trochu.
Olesik
Polecam się rozejrzeć po monitorach po leasingowych, często są jak nówki a kosztują dużo mniej. CO do rozdzielczości 21:9 to bym się jednak zastanowił 2 razy, bo znam programistów, którzy po kilku miesiącach odsprzedawali monitory żeby zmienić na 16:9. Polecam monitor z funkcją pivot.