Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Oracle][SQL]Dodawanie rekordow do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
codeszan
Problem teoretyczny:
By dodawać coś do bazy program wyposażony jest w formularz.
Jednakże ktoś zleca Ci by dodać do bazy > 10000 rekordów, jest to upierdliwe jeśli miałbyś wprowadzić te dane z pozycji formularza, zwłaszcza, iż to co masz wprowdzic to np 10 pol. Tak czy siak, zajmie to bardzo długo.

Ostatecznie dostajesz plik w postaci CSV lub EXCEL:
Gdzie każdy wiesz to krotka do wprowadzenia w bazie np dane o użytkoniwku
1. Jan;Nowak;Polka;Polska;Krawiecka;24;12;cos;cos;cos;itd
2. podobnie
3. podobnie

Pytanie:
W jaki sposób najszybciej wprowadzic te dane do bazy danych?
Jakie są możliwości wprowadzenia tego do bazy nie używając formularza?

-obecnie przychodzi mi do glowy napisanie 10000 insertow? ale to jest tez masochistyczna praca

trzczy
Nie znam specyfiki tego Oracle, ale na internecie są na pewno przydatne informacje https://www.google.pl/search?q=csv+to+sql&a...me&ie=UTF-8
viking
Przecież nie wpisujesz 10k ręcznie tylko lecisz w pętli. Jakiś konkretny problem z tym masz?
codeszan
jesli mam różne konta czy tam dane cokolwiek

1. staś
2. zosia
3. jasio
4. benek

to jak to w petli wrzucic?
musze chyba porobic osobne inserty lub procedure/funkcje wrzucajaca konktretne dane przekazujac dane jako paramter?
nospor
Umiesz wprowadzic jeden rekord do bazy z poziomu php?
Jesli tak, to napisz kod na wprowadzenie tego rekordu. Potem otocz go petla...tada.
codeszan
tylko ja chciałbym coś na wzór:

1. BEGIN
  2. FOR i IN 1..1000 LOOP
  3. INSERT INTO student (id_student,name,surname,data_add) VALUES (i,'Jan','Kozal','01-06-12');
  4. END LOOP;

Tylko A to nie działa , a B tym sposobem nie wrzuce >x danych do bazy w szybki sposb, bo jak powiedzialem dane sa roznorodne
trzczy
A może tak?
http://www.orafaq.com/wiki/SQL*Loader_FAQ
Cytat
SQL*Loader is a bulk loader utility used for moving data from external files into the Oracle database.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.