Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ruby
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bregovic
Wiem że to nie ma absolutnie zadnego zwiazku z php - ale ostatnio dowiedziałem sie o języku Ruby - w Ruby napisany został genialny framework Rails - czytam tutoriala, i po prostu dostaję spazmów z zachwytu!
Każdy zainteresowany OOP w użyciu webbowym musi zobaczyć tę parę linków:
http://www.onlamp.com/pub/a/onlamp/2005/01...ils.html?page=1 - krótki tutorial
http://manuals.rubyonrails.com/read/book/7 - długi i soczysty tutorial
http://rubyonrails.com/ - strona domowa projektu Rails
Polecam!
Seth
Czy mogl bys napisac cos wiecej o tym jezyku (ruby) i samym frameworku ?
bela
Cytat(Seth @ 2005-02-12 11:23:34)
Czy mogl bys napisac cos wiecej o tym jezyku (ruby) i samym frameworku ?

Język bardzo popualrny w Japonii, tyle ja wiem
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ruby_%28j%C4%...rogramowania%29
.dragonfly
Wlasnie przygladam sie calemu frameworkowi i jestem pod wrazeniem sposobu w jaki tworzy sie controllery. Prosciej chyba sie nie da smile.gif
Seth
Framework rzeczywiscie jest swietny ale i sam jezyk bardzo mi sie podoba.
Szkoda, ze jest malo popularny w Polsce.
itsme
jestem w ogólnym szoku exclamation.gif! ...
DeyV
tak - framework wyglada bardzo ciekawie.
Język również - ale już nie tak bardzo oszałamiająco.

Ale zastanawia mnie jedno - nigdzie nie znalazłem informacji na temat wydajności Ruby, informacji, jak radzi sobie z dużym obciążeniem itp.
Zauważyłem tylko, żew przypadku Ruby on Rails zalecaną formą uruchamiania jest FastCgi, co już w założeniu jest znacznie mniej wydajną metodą, niż mod, zalecany w przypadku php.
Seth
Dorzuce dwa linki, ktore znalazlem w sieci:
http://zenspider.com/Languages/Ruby/RubyConf2004.html (jest tam kilka ciekawych materialow w formacie pdf)
http://onestepback.org/index.cgi (blog o ruby)

Im glebiej wchdoze w ten jezyk zaczyna mi sie coraz bardziej podobac. Jednak jak dotad w poslkim necie prawie nic o tym nie ma :|
hamlecik
Seth: skoro nie ma wielu materialow w polskim necie, moze zostaniesz project managerem i bedziesz koordynowal powstawanie jakiejs "platformy" o tym jezyku programowania?

Pewnie powiesz NIE bo nie masz czasu ale zawsze warto sprobowac winksmiley.jpg
bela
ruby.pl ? biggrin.gif
Seth
Czy komus udalo sie zainstalowac ruby na Apache'u (Linux) jako CGI ?
anas
Hej.

W Software 2.0 troche pisali o Ruby - tutaj link do opisu tego numeru

Co do samego jezyka i tego co pokazal Bregovic to naprawde wygodne narzedzie, ale interesuje mnie podobnie jak DeyV-a wydajność oraz możliwości - to co pokazywał tutorial to nic wielkiego - ciekawi mnie jak wygląda sprawa bibliotek do tego języka itd - czy ma takie możliwości jak php.

pozdrawiam

anas
Seth
Jak wyglada wydajnosc nie wiem, jeszce nie sprawdzalem.
Co do mozliwosci to jest ich masa.
Zacytuje tekst z jednego pdf'a:
Cytat
7 Tools
 Socket and networking classes (HTTP, FTP, SMTP, POP)
 XML (NQXML (pure Ruby), XMLParser (wrapper around James
Clark's \expat" library))
 Web (mod ruby & eRuby)
 SOAP and XMLRPC
 Singleton, Delegator and more support common OO design patterns
 Mutex and ConditionVariable (in addition to Thread::critical=)
 RubyUnit (supports XP and test- rst methodologies)
22
 Win32
 Databases (Oracle, PostgreSQL, MySQL, MS SQL Server through
Win32)
 Frameworks (IOWA, Facet)
 GUI (Tk, KDE, Gnome, OpenGL, curses)
 Distributed objects (around 200 lines of Ruby), Rinda
 irb
 Debugger
 RDTool (like Perl's POD)
 SWIG
8 Advantages and Disadvantages
8.1 Advantages
 Powerful language with simple, consistent syntax
 Easy to learn, especially if you already know Perl, Python, or Smalltalk
(only slightly less so if you know Java, C++, or Objective-C)
 Mature (seven years old)
 Rich libraries
 Helpful community
 Easy to install
8.2 Disadvantages
 Not well known; not many installations (but remember when you had
to  ght to use Perl, Java, or C++?)
 RAA not yet as big or automated as CPAN
 Docs still sparse (or in Japanese)
 One book (more on the way)
23
 Threads implementation not native
 Few experienced coders 

Bibliotek tez jest duzo, a ostanio znalzlem nawet PDFlib dla ruby:
http://www-nh.scphys.kyoto-u.ac.jp/~thitos...uby/pdf-en.html

Jednak najwiekszym minusem jest dokumentacja i brak wiekszej liczby artykulow o ruby.
hawk
No dobrze, a pomijając cool, super, itd. to dlaczego Ruby / Rails są takie fajne? Bez flame war - mi jest cieżko ocenić po kilku hurraoptymistycznych artykułach.

A co do samego Rails, to jak dla mnie trochę to dziwne... wszędzie czytam, jakie proste jest stworzenie aplikacji. Jaki to łatwy framework. W porównaniu z czym? Z czystym php - pewnie. W porównaniu z frameworkiem do php - jakim? I dla jakich aplikacji? W porównaniu z Javą - no to już w ogóle bez sensu. W Rails można szybko stworzyć prostą aplikację. W Javie można postawić serwer aplikacji. W tym kontekście zakończenie artykułu z linku w pierwszym poście (że każdą aplikację można napisać w Rails kilka razy szybciej) jest kretynizmem.

BTW, mi się wydaje że prostota idzie w parze z nie-elastycznością. I Rails jest tego przykładem. O co mi chodzi?

Nie można zmienić systemu szablonów. My tu mamy cieżki wybór: WACT, Prado, Smarty, itd. A tam nie: masz jeden prosty system do wyboru i koniec.

Nie można zmienić sterownika bazy danych na inny. ADODB? PEAR DB? Creole? Nie.

Nie można sobie wybierać różnych widoków. HTML, WML? Nie, jeden widok.

Nie można zmienić domyślnego mapowania do bazy danych. Dziedziczenie pomiędzy obiektami? Nietypowe widoki, związki wiele-do-wielu? Chyba się nie da.

Być może to wszystko da się jakoś zrobić, konfigurując Rails. Ale przecież na początku artykułu napisane jest, że Rails jest taki prosty, bo nie wymaga konfiguracji.

No i najlepsze na koniec: w Rails nie masz żadnej kontroli nad URLami w twojej aplikacji. Wyglądają tak, jak sobie wymyśli Rails. Ewentualnie wcale nie działają winksmiley.jpg.
Cytat("autor tego artykułu o Rails")
I think this is my fault. About five days after this article was published, a new version of Rails was released, that changed some of the URLs that I had used in this article (all URLs containing "MyTest" changed to "My_Test").

Co ma framework do tego, czy ja chcę nazwać link w mojej aplikacji "MyTest", czy "My_Test"?!
balcer
>No dobrze, a pomijając cool, super, itd. to dlaczego Ruby / Rails są takie fajne?
- spróbuj to sie przekonasz. Ruby=pelna objektowoc, np:

(Jesli nie jestes zaawansowanym programista omi 1 przyklad:))
def Object.const_missing(sym)
Object.const_set( sym, Class.new(String) )
end
a = XX.new => ""
I masz dynamicznie stworzony obiekt nowego typu

albo
class Go
end
a=Go.new

def a.nowa_metoda_tylko_samego_obiektu
smile.gif
end

A co do samego Rails, to jak dla mnie trochę to dziwne... wszędzie czytam, jakie proste jest stworzenie aplikacji. Jaki to łatwy framework. W porównaniu z czym? Z czystym php - pewnie. W porównaniu z frameworkiem do php - jakim? I dla jakich
aplikacji?...
- nie wiem jak pisalem jakos dziecko w php to nie bylo frameworkow

BTW, mi się wydaje że prostota idzie w parze z nie-elastycznością. I Rails jest tego przykładem. O co mi chodzi?
- nie to nie jest prawda

Nie można zmienić systemu szablonów. My tu mamy cieżki wybór: WACT, Prado, Smarty, itd. A tam nie: masz jeden prosty system do wyboru i koniec.
- jeszcze jest pare smile.gif np Armita itp.

Nie można zmienić sterownika bazy danych na inny. ADODB? PEAR DB? Creole? Nie.
- napisanie sterownika do bazy zajumje jakies 300 lini - nie ma sam sobie napisz w Rubym to jest proste:), ale zgadzam sie tych co wymieniles nie ma.

Nie można sobie wybierać różnych widoków. HTML, WML? Nie, jeden widok.
- mozna

Nie można zmienić domyślnego mapowania do bazy danych.
- tak to prawda
Dziedziczenie pomiędzy obiektami?
- podstawa, jesli chodzio o dziedziczenie tabel w db to dziedziczysz potem obiekty
Nietypowe widoki.
- no problem
związki wiele-do-wielu?
- bezposrednio nie slyszalem zeby ktokowiel na swiecie ptobowal smile.gif, przez tabele laczace oczywiscie smile.gif

Być może to wszystko da się jakoś zrobić, konfigurując Rails. Ale przecież na początku artykułu napisane jest, że Rails jest taki prosty, bo nie wymaga konfiguracji.
- tak to prawda wszystkim sterujesz kodzie

No i najlepsze na koniec: w Rails nie masz żadnej kontroli nad URLami w twojej aplikacji. Wyglądają tak, jak sobie wymyśli Rails. Ewentualnie wcale nie działają winksmiley.jpg.
- od wersji 0.10 wszystko dziala jak sobie zarzyczysz

Co ma framework do tego, czy ja chcę nazwać link w mojej aplikacji "MyTest", czy "My_Test"?!
- nierozumiem.

Zawodowo zajmuję sie programowaniem. Przeszedlem przez wsyzstko c,c++, php, java (hibernate, spring) itp. W Rubym programuje zawodowo od roku jest w nim napisany system obslugujacy duzą szkołę w Warszawie ok 1000 tabel w postgresie, debian. Wszystko smiga jak sie patrzy. Moja wypowiedz nie ma na celu obrazania Ciebie itp podobnych pierdol, jestem spojonym czlowiekiem smile.gif. W kazdym razie jesli lubisz porogramowanie obiektowo to zapraszam do Ruby. Raz zaczniesz to już sie od niego nie uwolnisz. Ruby to wspanialy jezyk, naprawde i nie jestem fanatykiem, np. jest wolniejszy od perla i pythona, ale jest slodki:). Tworca jezyka stworzyl go dla ideii "Programming is for fun" i to mu sie udało.

A Rails - napisalem w nim 1 stronke i 1 maly systemik i jest super - ale nie do wszystkiego (wspominam ze nie mam doswiadczenia z systemami MVC w php)

Pozdrawiam, Jacek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.