>No dobrze, a pomijając cool, super, itd. to dlaczego Ruby / Rails są takie fajne?
- spróbuj to sie przekonasz. Ruby=pelna objektowoc, np:
(Jesli nie jestes zaawansowanym programista omi 1 przyklad:))
def Object.const_missing(sym)
Object.const_set( sym, Class.new(String) )
end
a = XX.new => ""
I masz dynamicznie stworzony obiekt nowego typu
albo
class Go
end
a=Go.new
def a.nowa_metoda_tylko_samego_obiektu

end
A co do samego Rails, to jak dla mnie trochę to dziwne... wszędzie czytam, jakie proste jest stworzenie aplikacji. Jaki to łatwy framework. W porównaniu z czym? Z czystym php - pewnie. W porównaniu z frameworkiem do php - jakim? I dla jakich
aplikacji?...
- nie wiem jak pisalem jakos dziecko w php to nie bylo frameworkow
BTW, mi się wydaje że prostota idzie w parze z nie-elastycznością. I Rails jest tego przykładem. O co mi chodzi?
- nie to nie jest prawda
Nie można zmienić systemu szablonów. My tu mamy cieżki wybór: WACT, Prado, Smarty, itd. A tam nie: masz jeden prosty system do wyboru i koniec.
- jeszcze jest pare

np Armita itp.
Nie można zmienić sterownika bazy danych na inny. ADODB? PEAR DB? Creole? Nie.
- napisanie sterownika do bazy zajumje jakies 300 lini - nie ma sam sobie napisz w Rubym to jest proste:), ale zgadzam sie tych co wymieniles nie ma.
Nie można sobie wybierać różnych widoków. HTML, WML? Nie, jeden widok.
- mozna
Nie można zmienić domyślnego mapowania do bazy danych.
- tak to prawda
Dziedziczenie pomiędzy obiektami?
- podstawa, jesli chodzio o dziedziczenie tabel w db to dziedziczysz potem obiekty
Nietypowe widoki.
- no problem
związki wiele-do-wielu?
- bezposrednio nie slyszalem zeby ktokowiel na swiecie ptobowal

, przez tabele laczace oczywiscie
Być może to wszystko da się jakoś zrobić, konfigurując Rails. Ale przecież na początku artykułu napisane jest, że Rails jest taki prosty, bo nie wymaga konfiguracji.
- tak to prawda wszystkim sterujesz kodzie
No i najlepsze na koniec: w Rails nie masz żadnej kontroli nad URLami w twojej aplikacji. Wyglądają tak, jak sobie wymyśli Rails. Ewentualnie wcale nie działają winksmiley.jpg.
- od wersji 0.10 wszystko dziala jak sobie zarzyczysz
Co ma framework do tego, czy ja chcę nazwać link w mojej aplikacji "MyTest", czy "My_Test"?!
- nierozumiem.
Zawodowo zajmuję sie programowaniem. Przeszedlem przez wsyzstko c,c++, php, java (hibernate, spring) itp. W Rubym programuje zawodowo od roku jest w nim napisany system obslugujacy duzą szkołę w Warszawie ok 1000 tabel w postgresie, debian. Wszystko smiga jak sie patrzy. Moja wypowiedz nie ma na celu obrazania Ciebie itp podobnych pierdol, jestem spojonym czlowiekiem

. W kazdym razie jesli lubisz porogramowanie obiektowo to zapraszam do Ruby. Raz zaczniesz to już sie od niego nie uwolnisz. Ruby to wspanialy jezyk, naprawde i nie jestem fanatykiem, np. jest wolniejszy od perla i pythona, ale jest slodki:). Tworca jezyka stworzyl go dla ideii "Programming is for fun" i to mu sie udało.
A Rails - napisalem w nim 1 stronke i 1 maly systemik i jest super - ale nie do wszystkiego (wspominam ze nie mam doswiadczenia z systemami MVC w php)
Pozdrawiam, Jacek