Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQLite][MySQL][PHP]BŁĄD Z PDO I WYSZUKANIEM Z BAZY
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kry008
Mam taki kod i nie wiem gdzie jest błąd
  1. $jest = $db->prepare('SELECT imie_autora, nazwisko_autora FROM s_autor WHERE imie_autora = ":imie", nazwisko_autora = ":nazwisko"');
  2. $jest->bindValue(':imie', $imie, PDO::PARAM_STR);
  3. $jest->bindValue(':nazwisko', $nazwisko, PDO::PARAM_STR);
  4. $jest->execute;

A taki mam błąd co_jest.gif exclamation.gif sciana.gif

Fatal error: Uncaught PDOException: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ' nazwisko_autora = ":nazwisko"' at line 1 in C:\xampp\htdocs\bib\autor.php:108 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\bib\autor.php(108): PDO->prepare('SELECT imie_aut...') #1 {main} thrown in C:\xampp\htdocs\bib\autor.php on line 108 (linia 108 tutaj jest pierwsza)
Neutral
http://php.net/manual/pl/pdo.prepare.php

Napisz tak jak masz w przykładzie.
  1.  
  2. $jest = $db->prepare('SELECT imie_autora, nazwisko_autora FROM s_autor WHERE imie_autora = :imie, nazwisko_autora = :nazwisko');
  3.  

Napisz to bez tych cudzysłowów przed :imie i :nazwisko.
nospor
@Neutral to co napisales jest jak najbardziej ok ale akurat blad jaki tu widzimy dotyczy sie przecinka ktory zostal radosnie nadany przez autora zamiast AND lub OR
nospor
@kry
Cytat
BŁĄD Z PDO I WYSZUKANIEM Z BAZY
NIE KRZYCZ. Nikt tu gluchy nie jest
kry008
Po dodaniu AND zamiast , jest dobrze
Neutral
@nospor, oj przepraszam, nie sprawdziłem na "produkcji". Rzeczywiście błąd powoduje użycie przecinka zamiast tych słów kluczowych, które już zdążyłeś wymienić.

To ja sobie pozwolę napisać poprawne zapytanie, żeby ten POST coś wnosił (niektórzy mogą nie wiedzieć, o jaki przecinek chodzi):

1. $jest = $db->prepare('SELECT imie_autora, nazwisko_autora FROM s_autor WHERE imie_autora = :imie AND nazwisko_autora = :nazwisko');

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.