Cytat(MadMan77 @ 6.03.2018, 19:40:09 )

leonpro778 napisałeś, że tworzenie wielu podstron dla różnych rodzajów użytkownika nie ma sensu.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli, nie ma sensu tworzyć wielu podstron z identycznym kodem. Tak właśnie działa reguła DRY (Don't Repeat Yourself).

Jaka jest Twoja rada jak to załatwić ?
Framework

albo tak jak pisałem wcześniej, zacznij robić schemat swojej aplikacji. Ustal CO jest dostępne dla wszystkich a co tylko dla zalogowanych użytkowników. Przykładowo, nagłówek strony w większości się powtarza ten sam (nie chodzi mi o sekcję <head>), przykładowo - jakieś logo z tekstem powitalnym. Ten kod powinien być napisany w oddzielnym pliku a Ty go po prostu dołączasz tam gdzie uważasz, że ten nagłówek powinien występować.
Zobacz przykład jak uniknąć zbędnego powtarzania się kodu (wyeliminujemy część powtarzającego się kodu czy jest ktoś zalogowany). Uwaga - przykład jest tylko aby pokazać o co chodzi w regule DRY. Osoby, którym zaczną krwawić oczy proszone są o nie czytanie dalej

Mamty taką strukturę strony:
http://my-site.pl/ - strona główna
http://my-site.pl/files/ - pliki, które mają być widoczne TYLKO dla zalogowanych użytkowników
Teraz niech w katalogu FILES tworzymy plik (przykładowo):
<?php
echo 'Something important'; ?>
W katalogu głównym tworzymy plik index.php:
<?php
$url = $_GET['url'];
if ($_SESSION['isAuth']) { include ('files/'.$url.'.php'); }
else { header('Location: login.php'); } ?>
Teraz zabezpieczamy katalog FILES plikiem .htaccess z kodem:
Order allow,deny
Deny from all
I teraz,
http://my-stie.pl/index.php?url=[jakis_plik_z_katalogu_files] wyświetli Ci ten plik, który podasz w parametrze url (przykładowo plik z Twojego przykładu nazwa.php). Tyle tylko, że nie musisz już w pliku nazwa.php pisać kodu sprawdzającego czy użytkownik jest zalogowany. Przykład może i mało estetyczny ale ma tylko odzwierciedlać sposób działania i eliminacji zbędnego pisania kodu.

Pisałeś też o identycznym kodzie np "witaj" który można załatwić frameworkiem możesz podać jakiś przykład lub źródło do frameworka.Pisał ktoś wcześniej o Slim, czy warto od niego zacząć ?
To od jakiego frameworka zaczniesz to już Twoja sprawa. Viking zaproponował Ci framework SLIM ponieważ nie jest tak rozbudowany jak inne frameworki i tak jak napisał wcześniej pozwoli Ci to na przyswojenie pewnych nawyków. Generalnie chodzi o to (jest to bardzo uproszczony opis) aby to co przedstawiasz na ekranie komputera było rozdzielone od tego co chcesz wyświetlić (przykładowo, kod PHP, który pobiera dane, przelicza i robi inne rzeczy jest w innej części aplikacji a następnie mając już dane z tych obliczeń wysyłasz to do kodu, który te dane będzie wyświetlał).

Czy KISS DRY OPP to jest programowanie obiektowe ?
Nie OPP (tak, wiem, teraz jest moda na oddawanie 1% na OPP z PIT'a) tylko OOP. OOP dotyczy programowania obiektowego. Nie zdziw się, jeżeli ktoś wyskoczy z tekstami, że programowanie jest złe (tak tak, na innym forum wywiązała się wielka dyskusja) bo i z takimi rzeczami się spotkasz ale programowanie obiektowe to obecnie podstawa.
KISS i DRY to reguły (tych reguł jest więcej) do których trzeba się stosować. Na początek chyba te są najważniejsze.

Była też mowa o bardzo prostym sposobie dodawania danych do bazy, którego użyłem. Czego powinienem użyć w zamian tego ?
PDO

Jak stworzyć schemat aplikacji? czy chodziło Ci o przepływ informacji pomiędzy plikami ? o ilość podstron itd ?
Schemat czyli takie coś co sprawi, że jak na to zerkniesz to od razu będziesz wiedział gdzie zacząć pisać kod jeżeli będziesz chciał dodać coś nowego. A tak na serio to nie wiem jak to opisać szczegółowo. Wyobraź sobie, że budujesz samochód. Rysujesz schemat i już wiesz, że potrzebne Ci będzie:
- nadwozie
- koła
- kierownica
- silnik
itp.
I teraz. Samochód musi jakoś hamować. Czyli co, nie przeglądasz całego schematu od początku tylko wiesz, że samochód zahamuje jak koła przestaną się kręcić i tam właśnie będziesz dłubał (dodawał, modyfikował itd.).

Jeżeli macie jeszcze jakieś rady odnośnie pisania aplikacji w php z chęcią przeczytam

Nie bać się nowości. Ja przez takie obawy zmarnowałem kawał czasu.