Wykonałem prosty kalkulator pół typu input w jQuery.
Problemem jest to, że zwraca mi NaN gdy wpisze się ,500. Macie pomysł na fachową zamiane tego na 0,500. Myślałem, że parseFloat() załatwi sprawę.
Jak można jeszcze zabezpieczyć, często mam problem z poprawnymi obliczeniami na polach input.
<script> //przeliczanie wpisanej wartości - wartosc x ilosc $( document ).on( "input", "#pole_ilosc", function() { przelicz_sume_produktu( $(this).val() ); }); function przelicz_sume_produktu( element ) { var ilosc = parseFloat( element ); var cena = parseFloat( $("#pole_wartosc").val() ); if (ilosc != 1) { //może dac warunbek, że if wynik=Nan wtedy info "Zła ilość" alert( wynik ); } } var x = (!x ? 2 : x); } //zabezpieczenie pola ilosc i wartosc. przecinek na kropke i sprawdza czy nie ujemna wartosc. można by jeszcze to rozbudowac ododatkową walidacje np przypadku ,500 . $( document ).on( "input", ".prod_ilosc", function() { this.value=this.value.replace(',','.'); if($(this).val() < 0) { alert('Podaj wartość dodatnią.'); $(this).val(0); } }); </script>