wpisuje w formularzu dane. Wysyłam je i w bazie wszystko ładnie się wpisuje, nadaje się ID itd. Słowem wszystko gra. Pomyślałem żeby przy okazji wypełniania formularza zapytać użytkownika o inne dane które będą wpisywane do innej tabeli. I teraz mam takie tabele:
1. Samochod
ID | Marka | Model | Nr. rejestracyjny | i inne
Wypełniam formularz, pojawia się nowy wpis i wskakuje ID. Tyle mam teraz i działa. Teraz zaczynają się schody (dla mnie)
Pomyślałem że dodam tabele Oleje w której jest lista dostępnych nazw i tabele łączącą ID samochodu z ID oleju (zakładam że samochód może jeździć na paru olejach)
2 Olej i tam
ID | nazwa a| nazwa b | nazwa c| itd
Teraz zrobiłem tabele:
3.Samochod Olej
ID | ID samochodu | ID Oleju
Teraz problem. Gdy zakładam profil samochodu czyli tabela pierwsza (to mam) i w tym samym momencie chce wpisać w tabele nr 3 ID samochodu którego w sumie jeszcze nie znam bo nie wysłałem formularza to jak to sprytnie zrobić żeby to samo ID samochodu trafiło do ID tabeli 3?

A tu jest to co mam jeśli chodzi o przesyłanie do bazy do tabeli nr1
try { //insert into database with a prepared statement $stmt = $db->prepare('INSERT INTO samochod (Marka,Model,rejestracyjny,a,b,c,d) VALUES (:Marka,:Model,:rejestracyjny,:a,:b,:c,)');
':Marka' => $Marka, ':Model' => $Model, ':rejestracyjny' => $rejestracyjny, ':a' => $a, ':b' => $b, ':c' => $c, '' => $d
)); $id = $db->lastInsertId('samochodID'); //redirect to index page exit; //else catch the exception and show the error. } catch (PDOException $e) { $error[] = $e->getMessage(); } }